Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το ΠΕΔΥ Νάουσας

giatros

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει την παροχή υπηρεσιών Υγείας από το ΠΕΔΥ Νάουσας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, Ελένη Γερασιμίδου σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας. Στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν:

"Η πολιτική της υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας, που ακολουθείται μέχρι σήμερα, με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας, φορτώνοντας το κόστος στον ασθενή και την οικογένεια του, έχει συρρικνώσει και υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας προς τους ασθενείς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΠΕΔΥ Νάουσας που ανήκει στην 3η ΥΠΕ. Οι ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, έχουν δημιουργήσει άκρως επικίνδυνες και δραματικές καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα στο ΠΕΔΥ Νάουσας υπηρετούν μόνο επτά νοσηλεύτριες, μια επισκέπτρια Υγείας και ένας τεχνολόγος τροφίμων. Δύο οδοντίατροι, ένας γυναικολόγος, ένας ορθοπεδικός, ένας χειρούργος, ένας ουρολόγος και ένας παιδίατρος, καθώς επίσης και δύο επισκέπτες από Βέροια (ένας ψυχίατρος για μια φορά την εβδομάδα και ένας ακτινολόγος, επίσης για μια φορά την εβδομάδα).

Την ώρα που οι ανάγκες του λαού για δημόσιες και πραγματικά δωρεάν υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας και πρόληψης διευρύνονται και ενώ στο παρελθόν η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργούσε πρωί – απόγευμα, εξυπηρετώντας το σύνολο των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, σήμερα που ως ΠΕΔΥ εξυπηρετεί πλέον όλους τους ασφαλισμένους κατοίκους του διευρυμένου Δήμου Νάουσας, εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, όπως:

Παθολόγοι, καρδιολόγοι, μικροβιολόγοι, παρασκευάστριες και ακτινολόγος, οι οποίοι είναι απαραίτητοι σε καθημερινή βάση, όπως επίσης πνευμονολόγοι, οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, δερματολόγοι κλπ., που υπήρχαν, έστω και σε μειωμένο αριθμό στην παλιά δομή ως ΙΚΑ.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση ΠΕΔΥ Νάουσας".