Ποια μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας ζητούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Βέροιας

Από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξήε: "Στις 7 Απριλίου οι «ήρωες» της Δημόσιας Υγείας με συμβολικές στην πράξη παρεμβάσεις, αλλά ουσιαστικές στο μήνυμα που θέλουν να μεταφέρουν στην Κυβέρνηση και στην κοινωνία, διεκδικούν τα αυτονόητα.

Η πανδημία από τον Κορονοϊό είναι σε εξέλιξη και δοκιμάζει τις αντοχές του υγειονομικού προσωπικού και του ΕΣΥ. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και απαιτούν σοβαρό σχεδιασμό, επαρκείς και στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανταποκρισιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το ΕΣΥ, με τις τεράστιες περικοπές που έγιναν εξαιτίας των μνημονίων από το 2010 έως το 2019 υποβαθμίστηκε και έχει σήμερα τεράστιες ελλείψεις τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε υγειονομικό υλικό.

Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα και τη σπουδαιότητα του ΕΣΥ, ακόμα και οι χθεσινοί πολέμιοί του. Οι ευθύνες, διαχρονικά, όλων των Κυβερνήσεων, για αυτή την κατάσταση, είναι τεράστιες.

Μέτρα Ατομικής Προστασίας, Προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού, Ένταξη στα ΒΑΕ, χρηματοδότηση της Υγείας ΤΩΡΑ.

Διεκδικούμε:

✓ Την πλήρη κάλυψη ΟΛΩΝ των εργαζομένων στις Δημόσιες Δομές Υγείας με επαρκή Μέτρα Ατομικής Προστασίας. Να διασφαλίσει η Κυβέρνηση εδώ και τώρα τις αναγκαίες προμήθειες για όλες τις Δημόσιες Δομές Υγείας.

✓ Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και όλων των ειδικοτήτων προσωπικού. Να ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. σχεδιασμός και Προκήρυξη Μόνιμων Προσλήψεων που τόσο έχει ανάγκη το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ.

✓ Ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών ΜΕΘ. Υπενθυμίζουμε πως πάγιο διαχρονικό αίτημα των υγειονομικών και πριν την επιδημία ήταν τουλάχιστον 2.000 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία συν άλλες 1.500 κλίνες ΜΑΦ (που μπορούν να μετατραπούν άμεσα ανά πάσα στιγμή σε κλίνες ΜΕΘ)

✓ Να ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό και μέσα η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι " Να αναπτυχθούν υπηρεσίες κατ’ οίκον παρακολούθησης και φροντίδας ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων και ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και ολοκληρωμένη φροντίδα (υγειονομική και ψυχοκοινωνική). Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τους Άστεγους, τους τοξικοεξαρτόμενους και τους Ρομά. Ενώ απουσιάζει, και πρέπει να υπάρξει άμεσα, ο υγειονομικός σχεδιασμός και οι αναγκαίες αποφάσεις για την υγειονομική στήριξη των ΚΥΤ προσφύγων

✓ Την ενσωμάτωση όλων των Δημόσιων Δομών Υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ, παρά τα προβλήματα που έχουν, στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας".