Έχεις κιρσούς; Δες εδώ τι πρέπει να αποφεύγεις!

Αν έχετε παρατηρήσει στα πόδια σας να είναι διογκωμένες οι φλέβες σας σε σημείο που φαίνονται, τότε πάσχετε από μια σχετικά συχνή πάθηση των ποδιών. Πρόκειται για τους κιρσούς, δηλαδή φλέβες που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, και εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή του ποδιού χαμηλά κάτω από το γόνατο, αλλά και ενίοτε στους μηρούς.

Στην ουσία λοιπόν είναι φλέβες των οποίων το τοίχωμα έχει καταπονηθεί από την καθημερινότητα και έχουν διασταλεί από την πίεση του αίματος. Οι κιρσοί πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες, και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως πρήξιμο στην περιοχή, οίδημα, φλεγμονή, παρουσία ευρυαγγειών στον αστράγαλο και έλκος στο δέρμα.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται θεραπεία, καθώς αν τις παραμελήσετε, πέρα από το αισθητικό θέμα, επιδεινώνονται και μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές, όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω. Η πιο σοβαρή επιπλοκή που συμβαίνει πιο σπάνια, είναι η φλεβική θρόμβωση, η οποία προκαλείται από τη μειωμένη ροή του αίματος στην περιοχή και ενέχει τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής.

Ο γιατρός σας θα κάνει εξέταση και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς, αλλά πλέον υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι για να απαλλαγείτε οριστικά από τους κιρσούς. Η πρώτη μέθοδος είναι το ενδοαυλικό laser με άμεση εξάλειψη των κιρσών, και η δεύτερη η σκληροθεραπεία με ενέσεις ειδικών φαρμάκων. Και οι δύο μέθοδοι είναι ανώδυνες, χωρίς να περιορίζουν καθόλου τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως εσείς οι ίδιοι ώστε να προλάβετε την εμφάνισή τους ή να αποτρέψετε την επιδείνωσή τους; Οι κιρσοί γενικά προκαλούνται είτε από την καθιστική ζωή, είτε από την πολύωρη ορθοστασία. Ευάλωτες γυναίκες είναι αυτές που βρίσκονται σε στάδιο εγκυμοσύνης, καθώς περιορίζονται οι δραστηριότητές τους και παίρνουν βάρος.

Θα πρέπει λοιπόν να αθλείστε όσο περισσότερο μπορείτε. Καλή γυμναστική για την κυκλοφορία του αίματος είναι το ποδήλατο, το τρέξιμο και η κολύμβηση. Αν έχετε καθιστική εργασία, κάνετε τακτικά διαλείμματα για να περπατήσετε έστω για λίγα λεπτά, μέσα στο γραφείο σας για παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει όταν είστε πολύ ώρα όρθιος, να κάνετε διαλείμματα περπατώντας και να μη μένετε ακίνητος στην ίδια θέση.

Προσπαθείστε λοιπόν με κάθε τρόπο να περιορίσετε την καθιστική ζωή αλλά και την ορθοστασία. Ακόμα, χάστε τα όποια τυχόν περιττά κιλά έχετε για να μην ασκείται πίεση στα πόδια σας από το βάρος. Αποφεύγετε να κάθεστε σταυροπόδι, καθώς και να ζεσταίνονται στα πόδια σας (π.χ. σάουνα), διότι ευνοεί την αγγειοδιαστολή.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην φοράτε συχνά ψηλά τακούνια, καθώς οι μυς της κνήμης δε λειτουργούν σωστά όταν περπατάτε, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία του αίματος να γίνεται πιο δύσκολη. Με τα ψηλά τακούνια, το αίμα συσσωρεύεται στο πίσω μέρος των ποδιών σας και οι φλέβες διαστέλλονται και δεν μπορούν να χαλαρώσουν, σχηματίζοντας σταδιακά κιρσούς.

Τέλος, φροντίστε να ξεκουράζετε τα πόδια σας όσο περισσότερο μπορείτε. Τοποθετήστε τα σε στάση που να βρίσκονται ψηλότερα από τους γοφούς σας για λίγα λεπτά, σε συστηματική βάση. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και τον τρόπο ζωής σας, ο γιατρός σας θα σας πει ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε, ώστε να απαλλαγείτε μόνιμα από τη νόσο των κιρσών.