Η Στέλλα Ι.Αραμπατζή, Μικροβιολόγος και Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Υγείας του Δήμου Νάουσας για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Της Στέλλας Αραμπατζή

Η Διεθνής Εταιρεία Νεφρολογίας (ISN) και η Διεθνής Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων (IFKF) όρισαν τη δεύτερη Πέμπτη του Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού έχει ως σκοπό  την κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των νεφρών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει υπολογίσει ότι ένα στα δέκα άτομα πάσχει από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη. Κάθε χρόνο, γίνονται σε όλο τον κόσμο περίπου 250.000 νέες διαγνώσεις Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνής Εταιρείας Νεφρολογίας (ISN) το 10% του πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς, ενώ σε ποσοστό 10% (δηλ. σε 100.000 άτομα), τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά σοβαρά. Περίπου 10.000 άτομα στην Ελλάδα, από τα άτομα με αρκετά σοβαρά προβλήματα από τους νεφρούς, πάσχουν από τελικό στάδιο ΧΝΝ και για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή/και μεταμόσχευση νεφρού. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με εμφάνιση επιπλοκών από πολλά όργανα και ιδιαίτερα από την καρδιά, τα αγγεία και τα οστά και κοστίζει στην παγκόσμια κοινότητα κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς και δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της ιλιγγιώδης αύξησης του κόστους νοσηλείας, αλλά και του κόστους αιμοκάθαρσης και των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου.

Οι νεφροί αποτελούν ζωτικής σημασίας όργανα του ανθρώπινου σώματος. Αποτελούν μέρος του ουροποιητικού συστήματος και βρίσκονται αριστερά και δεξιά της σπονδυλικής στήλης. Η διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας επηρεάζει τα περισσότερα από τα συστήματα του οργανισμού, εξ αιτίας του ρόλου των νεφρών στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και στην αποβολή των βλαβερών προϊόντων του μεταβολισμού. Οι νεφροί συμμετέχουν επίσης, στο σχηματισμό ερυθροκυττάρων παράγοντας την ορμόνη ερυθροποιητίνη, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης παράγοντας την ορμόνη ρενίνη και στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου, συμβάλλοντας στο μεταβολισμό της Βιταμίνης D.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιας νεφροπάθειας αποτελούν οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί, τα παχύσαρκα άτομα, οι καπνιστές καθώς επίσης άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης και νεφροπάθειας. Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια εξελίσσεται σε διάστημα μερικών μηνών μέχρι αρκετών ετών και ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα μέχρι να προσβληθεί το 65% του νεφρικού ιστού, γεγονός που δικαιολογεί το μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν ανακαλύπτουν σε πρώιμο στάδιο την πάθηση αυτή.

Μερικοί απλοί κανόνες  που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου και να διατηρήσουμε τους νεφρούς μας  υγιείς είναι οι παρακάτω:

1. Kαθημερινή άσκηση και διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης
2. Υγιεινή διατροφή και έλεγχος του βάρος
3. Έλεγχος σε τακτά διαστήματα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
4. Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης
5. Μη παράλειψη της ενυδάτωσης με υγρά
6. Διακοπή καπνίσματος
7. Αποφυγή λήψης μη-συνταγογραφούμενων φαρμάκων
8. Έλεγχος της λειτουργίας των νεφρών, εάν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους που σχετίζονται με παθήσεις των νεφρών κατά 2% ετησίως.

Οι σημερινές τεχνολογικές επιτεύξεις στον τομέα αντιμετώπισης της Νεφρικής Νόσου έχουν βοηθήσει σημαντικά στην επιβίωση των νεφροπαθών. Η νόσος εξαιτίας της φύσης της, αποτελεί μια διαρκή δοκιμασία, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειες τους. Έτσι, η συνεχιζόμενη ενδυνάμωση και στήριξη τους, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στον αγώνα για επιβίωση. Είμαστε μαζί τους σε αυτόν τον αγώνα γιατί είναι φίλοι μας, συγγενείς ,γνωστοί ,αγαπημένοι.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Στέλλα Ι.Αραμπατζή MD, MSc
Ιατρός Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος

Υποψήφιος  Διδάκτορας Α.Π.Θ

Μ.Δ.Σ «Βιολογική Ανθρωπολογία: Υγεία, Νόσος και Φυσική Επιλογή» Α.Π.Θ
Μ.Δ.Σ <<Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογία>> Α.Π.Θ
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ, ΛΩΖΑΝΗ
GHUV/Centre Hospitalier Universitaire Vaudois, Lausan
ne