“Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο” το σύνθημα της ενημερωτικής εκδήλωσης στην Βέροια (φωτογραφίες)

Με σύνθημα «Μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο» πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, στην Βέροια.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτημα Βέροιας, με την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος», τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας, του ΚΕΠ Υγείας και του Κέντρου Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής Karyo, την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στην γεμάτη αίθουσα της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Δήμου Βέροιας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Γυναικολόγος, Εξειδικευμένος στη Γυναικολογική Ογκολογία Ευάγγελος Παπαχαραλάμπους, λέγοντας ότι «η σημερινή εκδήλωση είναι γενικής φύσεως, θα μιλήσουμε γενικά για τον καρκίνο και τι σημαίνει για τους ασθενείς και τους συγγενείς».

Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Αρχιμ. Αθηναγόρας μετέφερε τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ Παντελεήμων, λέγοντας «ο καρκίνος είναι μία ασθένεια με πολλές μορφές και ταλαιπωρεί πολλούς συνανθρώπους μας. Είναι αναγκαία περισσότερο ίσως από κάθε άλλη αρρώστια η ενημέρωση και πρόληψη για την ασθένεια αυτή, ώστε να μπορούμε να προφυλαχθούμε κατά το δυνατόν και πως μέσα από τις εξετάσεις και τους ιατρικούς ελέγχους να μπορέσουμε να προλάβουμε την εκδήλωση της νόσου. Ώστε κι αν συμβεί να είναι ιάσιμη. Η σημερινή εκδήλωση είναι πολλαπλά ωφέλιμη για όλους μας. Η ενημέρωση απομακρύνει τον φόβο. Η μέριμνα για το σώμα και την υγεία του είναι υποχρέωση όλων μας».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης χαιρέτησε την εκδήλωση λέγοντας «η σημερινή εκδήλωση είναι ενταγμένη στην ευρύτερη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, για την πρόληψη κατά του καρκίνου, ασθένεια που οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα και αποφασιστικά ως κοινωνία και η ενημέρωση του κοινού είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουμε για την αντιμετώπισή του. Η νόσος του καρκίνου αποτελεί μία από τις σοβαρότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως… Η πρόληψη σώζει ζωές. Ο καρκίνος μπορεί να είναι ιάσιμος και μπορεί να αποφευχθεί υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ο Δήμος Βέροιας διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης, έχει συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και υποστηρίζει τέτοιες δράσεις, ώστε περισσότεροι δημότες να γνωρίζουν την αξία της πρόληψης κατά του καρκίνου. Ο δήμος θα συνεχίσει να είναι δίπλα σε τέτοιες διοργανώσεις γιατί μόνον οφέλη θα υπάρχουν».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας Δημήτρης Μαυρογιώργος στον χαιρετισμό του είπε ότι «χρειάζεται στο νοσοκομείο να αναπτυχθεί ογκολογικό ιατρείο, και τώρα με την επέκτασή του μέσα στον επόμενο χρόνο θα το υλοποιήσουμε, ώστε να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας χωρίς να ταλαιπωρούνται».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρους του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλη Διαμαντόπουλου, ο οποίος είπε ότι «η εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για την πρόληψη της νόσου, την έγκαιρη διάγνωση και την καταπολέμηση της ασθένειας. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης του πληθυσμού ή και την πλήρη ίαση σε ορισμένες περιπτώσεις. Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να μειώσει το κόστος της θεραπείας. Ο καρκίνος εξελίσσεται σε επίπεδο επιδημίας, με αυξητικές τάσεις. Είναι εφικτή η μείωση του θανάτου εάν υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, διακοπή καπνίσματος κτλ)».

Τέλος ενημέρωσε ότι στις 14/4/2019 ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας σε συνεργασία Π.Ε. Ημαθίας διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα το μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος), στο ξενοδοχείο Αιγές στην Βέροια. Παράλληλα θα διενεργηθεί δωρεάν δερματοσκόπηση σπίλων.

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας Σοφία Κατή στον χαιρετισμό της είπε ότι «χρέος του πολίτη είναι να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, διενεργώντας τακτικές εξετάσεις κι εξετάσεις πρόληψης (μαστογραφία, κολονοσκόπηση, τεστ ΠΑΠ κ.α.) που αποδείχθηκε ότι είναι σημαντικές κι έτσι η νόσος να θεραπεύεται στα πρώιμα στάδια. Χρέος του φαρμακοποιού, που αποτελεί σημείο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι να καθοδηγεί, να συμβουλεύει και να σ προτρέπει τους πολίτες σε προληπτικές εξετάσεις, με βάση την ηλικία του και το οικογενειακό ιστορικό. Σίγουρα όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Εάν συνεργαστεί η επιστημονική κοινότητα, οι ενεργοί πολίτες και η πολιτεία τα αποτελέσματα τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία μπορούν να είναι καλύτερα».

Τελευταία χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας λέγοντας ότι «η πόρτα του συλλόγου θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους. Το σύνθημα είναι η πρόληψη σώζει!». Αναφέρθηκε στο έργο που παράγει ο σύλλογος και ότι ο σκοπός του είναι η πρόληψη. Πρότεινε να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας. Σε ημέρα ξεχωριστή για εμάς, όπως τα γεννέθλιά μας, να μην ξεχνάμε να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις.

Στην συνέχεια ξεκίνησαν οι ομιλίες.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Παπαχαραλάμπους ο οποίος είπε ότι «το Παράρτημα Βέροιας είναι το μόνο στην Ελλάδα που διοργάνωσε ομιλία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Αυτή είναι η Βέροια, η πόλη που ασχολείται με τα κοινά και τα προβλήματα και προχωράει μπροστά. Το σύνθημα φέτος είναι ‘όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο’. Είναι απαραίτητη η συλλογικότητα. Δεν μπορούμε μόνοι μας, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, ασθενείς, γιατροί, φορείς, συγγενείς, η κοινωνία μας. Το δεύτερο μήνυμα είναι ‘μπορούμε να προλάβουμε να διαγνώσουμε εγκαίρως και να θεραπεύσουμε επιτυχώς τον καρκίνο’».

Έπειτα αναφέρθηκε στο τι είναι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τι έχει πετύχει, ποιο είναι το έργο της, ποια είναι η δράση της καθώς και δράση του Παραρτήματος Βέροιας, το οποίο λειτουργεί πάνω από τριάντα χρόνια με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου στην Ημαθία. Στόχος το έτος 2019 η οργάνωση και λειτουργία τμήματος και στη Νάουσα, το οποίο ανέλαβε η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Νάουσας – εντεταλμένη σε θέματα υγείας Στέλλα Αραμπατζή.

Μίλησε για το τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και πως καθιερώθηκε. Κάθε χρόνο υπάρχουν 20.000 περιστατικά στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση της έρευνας για τον καρκίνο. «Είναι σημαντική η παρουσία μας στην σημερινή εκδήλωση καθώς διοργανώνονται 2013 δράσεις σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βέροιας… Στόχος είναι η αναστροφή των στατιστικών. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε την αποτελεσματική πρόληψη», είπε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε η Ακτινοδιαγνώστης στο Κέντρο Υγείας Βέροιας Βασιλική Καραδήμου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Εμείς οι θνητοί…». «Ο στόχος είναι η αποδαιμονοποίηση της νόσου. Ο καρκίνος είναι ένας ‘ρομαντικός χορός’ για δύο. Ο θεράπων ιατρός είναι να απομακρύνει τον καρκίνο από τον ασθενή του. Άλλοτε το πετυχαίνει κι άλλοτε όχι. Η σχέση του ασθενή με τον ογκολόγο του είναι σχέση ζωής. Η ιατρική έχει κάνει θαύματα. Ο πρώιμος καρκίνος θεραπεύεται σε υψηλά επίπεδα…», είπε.

Το θέμα «Η πρόληψη του καρκίνου» ανέπτυξε η Στέλλα Αραμπατζή MD, MSc, Ιατρός Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος - Εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα υγείας τους Δήμου Νάουσας. «Η σημερινή ημέρα είναι μέρα χαρμολύπης. Ο θεσμός ξεκίνησε το 1938. Ο καρκίνος έχει ιστορία πολλών χιλιάδων ετών, αλλά κι άλλων τόσων τρόπων αντιμετώπισής του». Αναφέρθηκε σε μια αληθινή ιστορία ασθενούς, στο τι είναι καρκίνος, σε στατιστικά στοιχεία, σε επιστημονικά τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου, στους πυλώνες πρόληψης του καρκίνου (κάπνισμα, διατροφή, διατήρηση σωστού βάρους, άσκηση, προστασία από ακτινοβολία κ.α.), ενώ στο τέλος αναφέρθηκε σε τέσσερα είδη καρκίνου (καρκίνος τραχήλου της μήτρας, καρκίνος μαστού, καρκίνος προστάτη, καρκίνος παχέος εντέρου), στους παράγοντες εμφάνισης καρκίνου, στην πρόληψη και αντιμετώπιση.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο Μοριακός Βιολόγος, Διευθυντής karyo Γρηγόρης Τιμόλογος M.Med.Sc, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Κληρονομική προδιάθεση εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών – Νέες επιλογές προσέγγισης».

Ο κ. Τιμόλογος μίλησε για την κληρονομικότητα, τα γονίδια, την χρωμοσωμική βάση, τις μεταλλάξεις, τι είναι κληρονομικός καρκίνος, ποιοι θα πρέπει να ελέγχονται, ποια είναι τα κριτήρια εκτίμησης κινδύνου, τα στατιστικά στοιχεία, την γενετική ανάλυση και τι γίνεται με τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου.

Ακολούθησε συζήτηση κι απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού.

Κλείνοντας, οι παρευρισκόμενοι δεξιώθηκαν στο Foyer.

Παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος της εκκλησίας Αρχιμ. Αθηναγόρας, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής Νοσοκομείου Βέροιας Χρήστος Κούτρας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο αντιπρόεδρος Λάζαρος Χατζηιωαννίδης και μέλη του συλλόγου, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας Μαρίνα Ψωμιάδου, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας Σοφία Κατή, η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Μαρία Παπαϊωάννου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ημαθίας Νίκος Παλαμούτης, ο πρόεδρος της ΕΑΥΝΗ Μούρτης Απόστολος Μούρτης, η εκπρόσωπος του στρατού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ημαθίας, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Βέροιας, το ΔΣ του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας, η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βέροιας Μαρία Χατζή, η υποψήφια δήμαρχος Βέροιας Γεωργία Μπατσαρά, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Ολυμπία Σουγιουλτζή, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Σάκης Κοσμίδης, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, Κωνσταντία Παπαδοπούλου, Δημήτρης Πυρινός, ιατροί και επαγγελματίες της πόλης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, φορέων, προσκόπων, πολίτες κ.α.