Τσαπαρόπουλος: Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας με θεσμοθέτηση της Τοπικής Ομάδας Υγείας (βίντεο)

Τις βασικές μεταρρυθμιστικές τομές που θα προχωρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στον τομέα της υγείας, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Βέροια. Την κεντρική παρουσίαση έκανε ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος.

"Στο εξωτερικό, αν δεν περάσεις κάποιος από τον οικογενειακό γιατρό δεν μπορεί να φτάσει στο Νοσοκομείο" παρατήρησε ο κ. Τσαπαρόπουλος και πρόσθεσε:

"Η πιο σημαντική παρέμβαση, πρέπει να γίνει στην πρωτοβάθμια υγεία. Είπαμε να στήσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα, σε άλλο μοντέλο. Από την λογική της διαχείρισης πάμε στην ολιστική αντιμετώπιση (πρόληψη, αγωγή υγείας, παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων, θεραπεία, αποκατάσταση κ.α.).

Έλλειπαν τα κέντρα υγείας αστικού τύπου και το σύστημα έγινε «νοσοκομειοκεντρικό». Είναι σε προοδευτική κατεύθυνση το νέο σύστημα. Θα αποσυμφορήσει νοσοκομεία, θα δώσει πρόσβαση σε πολύ κόσμο" σημείωσε.

Ποιο είναι το νέο σύστημα; 

Σύμφωνα με τον κ Τσαπαρόπουλο, το νέο νομοσχέδιο για την υγεία θα δημιουργήσει δυο επίπεδα πρωτοβάθμιας υγείας. Στο πρώτο επίπεδο, θα είναι η Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ). Εκεί θα υπάρχει ο οικογενειακός γιατρός του κάθε ασθενούς και από εκεί θα κατευθύνεται ή στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο. Το δεύτερο επίπεδο της πρωτοβάθμιας υγείας θα είναι όλα τα κέντρα υγείας (συμπεριλαμβάνονται και τα ΠΕΔΥ) με ειδικούς ιατρούς.

Τι είναι τα ΤΟΜΥ; Θα είναι δομές που θα στεγάζονται στις πόλεις και θα εξυπηρετούν 10.000 πολίτες (θα εγγράφονται οι πολίτες). Μέχρι τον Ιούλη θα γίνει το πρώτο στην Βέροια και θα ακολουθήσουν άλλα τρία. Το κάθε ΤΟΜΥ θα έχει 3-4 γιατρούς γενικούς ή παθολόγους, παιδίατρο, κοινωνική λειτουργό, επισκέπτη υγείας και διοικητικό προσωπικό και το επόμενο διάστημα θα γίνουν προσλήψεις.

Η χρηματοδότηση του συστήματος θα γίνει σε αυτή την φάση από τα Ταμεία της Ευρώπης (για 4 χρόνια) με στόχο στο τέλος του προγράμματος να ενσωματωθούν στο σύστημα υγείας και τον κρατικό προϋπολογισμό.

"Δεν μπορεί το Νοσοκομείο να προσφέρει πρωτοβάθμια υγεία. Πάμε σε ένα νέο σύστημα με αποκεντρωμένες δομές, θεσμοθετούμε τα ΤΟΜΥ (οικογενειακό γιατρό). Πάμε σε μια οργανωμένη φροντίδα με ένα σύστημα ενταγμένο στο σύστημα υγείας" είπε ο κ. Τσαπαρόπουλος.

Δείτε την αναλυτική παρουσίαση των ΤΟΜΥ στο παρακάτω βίντεο

Υγειονομική φτώχεια

Στην παρουσίαση του ο κ. Τσαπαρόπουλος αναφέρθηκε και στο πώς περιήλθε το σύστημα υγείας στην σημερινή του κατάσταση. Είπε ότι το σύστημα υγείας το 2014 - 2015 ήταν υπό κατάρευση και χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή ως υγειονομική φτώχεια.

Σύμφωνα με τον κ, Τσαπαρόπουλο αυτό συνέβη γιατί είχαμε:

  • Απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας 2,5 εκατομμυρίων πολιτών
  • Φτωχοποίηση των πολιτών και αδυναμία επιλογής ιδιώτη γιατρού
  • Αποδυνάμωση των δημόσιων δομών υγείας
  • Συνεχής οικονομική αφαίμαξη από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Αδράνεια του κράτους στα φαινόμενα διαφθοράς

Ο κ. Τσαπαρόπουλος είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση για να αναστρέψει την άσχημη κατάσταση στον τομέα της υγείας αύξησε την δημόσια δαπάνη σε δύσκολους καιρούς και προχώρησε και προχωρά σε προσλήψεις διότι η επάρκεια του συστήματος έχει να κάνει με την επάρκεια προσωπικού.

"Η επίλυση των προβλημάτων δεν γίνεται με ένα ραβδί. Είναι μια συνεχής πάλη του Υπουργείου Υγείας. Έχοντας στρατηγική το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, βάλαμε τρεις κρίσιμες προτεραιότητες:

1. Ισότιμη κάλυψη όλων των πολιτών. Σήμερα 2500 πολίτες με το ΑΜΚΑ τους έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας
2. Στήριξη δημοσίου συστήματος περίθαλψης με προσλήψεις προσωπικού, με αύξηση πιστώσεων στα νοσοκομεία
3. ηθικοποίηση του συστήματος με την δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για τα πεπραγμένα του συστήματος υγείας" είπε ο κ. Τσαπαρόπουλος.

(θα ακολουθήσει βίντεο με την αναλυτική παρουσίαση των ΤΟΜΥ)