novart veria

proteas

tsakiridis tires

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα τις συμβάσεις στην Ειδική Αγωγή πραγματοποιήθηκε στη Βέροια (φωτογραφίες)

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί) στον Νομό Ημαθίας, συναντήθηκαν στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, για να συζητήσουν το θέμα των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΠΥ, καθώς η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στις συμβάσεις, με νέους όρους που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο.

Ο Φυσιοθεραπευτής Βασίλης Ασβεστάς, παρέθεσε το πρόβλημα, είπε πως έχουν γίνει παραστάσεις διαμαρτυρίας από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς χωρίς όμως ουσιαστικό διάλογο και προτάσεις. Με ευθύνη του Υπουργού Υγείας συστάθηκε επιστημονική ομάδα από εκπροσώπους των φορέων, τον ΕΟΠΠΥ και το Υπουργείο Υγείας για να γνωμοδοτήσουν μέχρι τέλος Φλεβάρη, παρόλο που το συμπέρασμα είναι δύσκολο να βγει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Θέλουμε να δουλεύουμε σωστά. Εξειδικευόμαστε και εκπαιδευόμαστε συνεχώς. Δυστυχώς δεν υπάρχουν δημόσιες δομές σε όλες τις πόλεις, για να υποστηρίξουν τα παιδιά ή υπολειτουργούν ή δεν είναι επανδρωμένες με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ειδικότητες για την κατάλληλη θεραπεία. Οι θεραπευτές επίσης είναι συνεπής στις συναλλαγές τους με το κράτος. Δεν λέμε όχι στις συμβάσεις, αλλά με ποιους όρους θα τις υπογράψουμε. Μιλάμε για παιδιά! Την πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Όλοι οι σύλλογοι που συμμετέχουν θα περιμένουν μέχρι τις 28/2 για τις αποφάσεις του ΕΟΠΠΥ και του Υπουργείου Υγείας. Προς το παρόν εμμένουμε στις θέσεις και δεν προχωρούμε σε υπογραφή συμβάσεων. Ζητούμε επίλυση νομικών και θεσμικών προβλημάτων».

Ακολούθησε ο Λογοθεραπευτής Κώστας Τούφας, όπου μίλησε για τον προϋπολογισμό της Ειδικής Αγωγής. «Οι  θεραπευτές στηρίζουν τους γονείς στις δύσκολες στιγμές και παρέχουν πολύ καλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Οι γονείς και οι θεραπευτές δεν είναι αντίπαλοι, αλλά ένα. Το θεραπευτικό θέμα της υπόθεσης είναι ότι η θεραπεία του παιδιού θα πάει πίσω. Η θεραπευτική σχέση χτίζεται με τον χρόνο για να είναι επιτυχημένη.»

Τέλος από την πλευρά των γονέων μίλησε ο Αντώνης Πιστοφίδης, πατέρας παιδιού που χρήζει φροντίδας Ειδικής Αγωγής. Ο κος Πιστοφίδης μίλησε για τον τρόπο που γινόταν η πληρωμή των θεραπευτών. Πιστεύει πως ο γονέας πρέπει να επιλέγει τον κατάλληλο γι αυτόν θεραπευτή. Επίσης αναρωτήθηκε τι θα γίνει και με την ώρα της θεραπευτικής συνεδρίας. «Θα υπάρξει μείωση, από 45 λεπτά σε 30; Κι αν ναι, σε τόση λίγη ώρα θα προλάβει το παιδί να βγει ωφελημένο από την διαδικασία;» Συμφωνεί στο να γίνονται έλεγχοι κι εξορθολογισμός τιμών, ανάλογα με τη διάγνωση του κάθε παιδιού. «Τι θα γίνει εάν οι θεραπευτές δεν υπογράψουν με τον ΕΟΠΠΥ; Που θα πάνε; Οι μεγάλες πόλεις είναι ευνοημένες. Στην πόλη  μας λόγου χάρη τι θα γίνει; Θα αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε σε γειτονικές πόλεις; Θα αντέξουμε ως οικογένειες το οικονομικό κόστος;»

Ακολούθησε συζήτηση με θεραπευτές και γονείς που έχουν παιδιά είτε στο φάσμα του αυτισμού είτε με άλλα προβλήματα.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Βουλευτής Χρήστος Αντωνίου και η εκπρόσωπος της Βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου. Ο κος Αντωνίου είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα για τους γονείς και τα παιδιά. Η επιτροπή θα καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα με τους θεραπευτές και τον ασφαλιστικό φορέα. Θα γίνει εξορθολογισμός στις τιμές και στην κάθε εξειδικευμένη περίπτωση του παιδιού που χρήζει βοήθεια, χωρίς γραφειοκρατία για τους γονείς. 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

• Ζητάμε να μη συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός της Ειδικής Αγωγής

• Ζητάμε να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς, ώστε γονείς και παιδιά να έχουν δικαίωμα επιλογής θεραπευτών

• Ζητάμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της, η οποία οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων θεραπευτηρίων και στην ανεργία και μετανάστευση τους επιστήμονες ειδικής αγωγής

• Ζητάμε άμεσα ακρόαση από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

 

Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών (ΣΕΕ)

Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ)

Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ)

Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος (ΕΣΛΛΕ)

Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών-Ειδικών Παιδαγωγών

Σωματείο Λογοθεραπευτών-Λογοπεδικών Ελλάδος (ΣΑΛΕ)

Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά Εφήβους και Οικογένειες

Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής (ΕΕΝΑ)

Πανελλήνια Ένωση Ειδικών Παιδαγωγών

Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ)

Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος (ΠΨΣ)

Πρωτοβουλία Ψυχολόγων Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και την Ψυχική Υγεία

dyslexia centers

logomageia

ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

sidiropoulos

meimaridis

studio 69