BANNER ME POS 987x100px

Οι επιδράσεις του ελληνικού καφέ στην υγεία μας

Γράφει η Ξένια-Μαρία Παπαναστασίου, M.Sc. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πολλά έχουν ειπωθεί για τον καφέ. Ότι προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, είναι εθιστικός και πολλά άλλα. Για αυτό θεώρησα σημαντικό να εξηγήσω τελικά τι ακριβώς συμβαίνει και αν είναι αλήθεια όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων.
Ο καφές είναι ένα μείγμα, το οποίο περιέχει πολλές χημικές ενώσεις. Εκτός της καφεΐνης που ανήκει στα αλκαλοειδή της πουρίνης, περιέχει υδατάνθρακες, λιπίδια, αζωτούχες ενώσεις (θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη), βιταμίνες (συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και C), μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος, ασβέστιο) και φαινολικές ενώσεις (χλωρογενικά οξέα, λιγνάνες, καφεϊκό, οξαλικό οξύ κ.ά.).

Κατανάλωση καφέ και υγεία

Έλεγχος σωματικού βάρους

Σύμφωνα με έρευνες, η μέτρια κατανάλωση ελληνικού καφέ (2-3 φλιτζάνια την ημέρα), στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, όχι μόνο δεν έχει δυσμενείς επιδράσεις στο σωματικό βάρος, αλλά δρα προληπτικά στην αύξησή του είτε μέσω του μείωσης της όρεξης είτε μέσω της αυξημένης θερμογένεσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη (40-50mg καφεΐνης/φλιτζάνι).

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ συμβάλλει στο καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και ακόμη μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Η μέτρια κατανάλωση καφέ (3-5 φλιτζάνια/ημέρα) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτό οφείλεται στην αντιοξειδωτική ικανότητα της καφεΐνης, η οποία δρα προστατευτικά για τους αθηρωματικούς δείκτες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων (ολική χοληστερόλη, LDL, τριγλυκερίδια). Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις, ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία. Περισσότερες όμως κλινικές μελέτες απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα.

Εμφάνιση καρκίνου

Υπάρχουν αποτελέσματα μελετών που δείχνουν τη συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Σε γενικές γραμμές, η μέτρια κατανάλωση καφέ ασκεί προστατευτική δράση για τον καρκίνο του ορθού, του παχέος εντέρου και του ήπατος. Για άλλες μορφές καρκίνου τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα. Το σίγουρο όμως είναι ότι η κατανάλωση καφέ δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έκβαση της νόσου.

Γαστρεντερική λειτουργία

Αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται με δυσμενείς επιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα σε υγιή πληθυσμό ανεξαρτήτως το είδος και τη θερμοκρασία του καφέ. Επιπλέον, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της κορτιζόλης και των επιπέδων στρες μετά την κατανάλωση καφέ. Φαίνεται λοιπόν ότι η σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως δυσπεψία, κοιλιακό άλγος και αυξημένα επίπεδα γαστρίνης, οφείλονται περισσότερο στα χαρακτηριστικά ή την προδιάθεση του κάθε ατόμου.

Νόσος Alzheimer & νόσος Πάρκινσον

Η καθημερινή, μέτρια κατανάλωση καφέ ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου. Η καφεΐνη διεγείρει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και προκαλεί πνευματική εγρήγορση, αυξημένη απόδοση και αίσθημα ευφορίας. Υπάρχουν επίσης ευρήματα ότι η καφεΐνη (3 φλιτζάνια καφέ/ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer και της νόσου Πάρκινσον λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στο καφέ.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι ο καφές έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας λόγω κυρίως της παρουσίας των αντιοξειδωτικών και της καφεΐνης που εμπεριέχονται σε αυτόν. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην προσθήκη ζάχαρης έτσι ώστε να απολαμβάνουμε μόνο τα θετικά του οφέλη και να μην φορτωνόμαστε με περιττές θερμίδες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο ολοκληρωμένο άρθρο μου πατώντας το παρακάτω link:

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/trofima/14580-na-se-keraso-enan-elliniko

πηγή: www.mednutrition.gr