Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Ποιο κερδίζει στα σημεία;

Γράφει η Ξένια-Μαρία Παπαναστασίου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc.

Οι μέρες των Χριστουγέννων όλο και πλησιάζουν και το δίλημμα μελομακάρονο ή κουραμπιές γίνεται όλο και πιο έντονο. Και τα δύο αυτά γλυκύσματα είναι πολύ δημοφιλή την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών και όλοι μας θα τα γευτούμε. Μπορεί όμως και κάποιος που βρίσκεται σε πρόγραμμα παρακολούθησης και ρύθμισης του βάρους του να τα καταναλώσει;

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την θρεπτική και διατροφική αξία του κάθε γλυκού.

Πριν από όλα, θα ήταν φρόνιμο να πούμε ότι και τα δύο αυτά γλυκά έχουν αρκετές θερμίδες. Η διαφορά έγκειται όμως στον τρόπο παρασκευής του καθενός. Έτσι, το μελομακάρονο υπερέχει θρεπτικά καθώς αποτελείται από ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι σε αντίθεση με τον κουραμπιέ, ο οποίος παρασκευάζεται με βούτυρο και ζάχαρη. Το ελαιόλαδο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες της ομάδας Β συμμετέχουν στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στον ενδιάμεσο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών). Με άλλα λόγια, το μελομακάρονο περιέχει καλά λιπαρά, ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα και με πολυάριθμες μελέτες. Αντίθετα, το βούτυρο που περιέχεται στους κουραμπιέδες είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία μας και σχετίζονται με διάφορα προβλήματα υγείας και οδηγούν στην παχυσαρκία.

Επιπλέον, υπάρχουν και διάφορες παραλλαγές του μελομακάρονου, όπως η προσθήκη κανέλας, η οποία σύμφωνα με μελέτες ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, ξύσμα ή χυμό πορτοκαλιού, που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

Και τα δύο γλυκίσματα-“αντίπαλοι” αναμφίβολα προσφέρουν την ίδια γλυκύτητα και ευχαρίστηση σε καθέναν από εμάς αλλά με το μελομακάρονο να υπερέχει διατροφικά εξαιτίας των καλών λιπαρών και των βιταμινών που περιέχει. Σε κάποιον όμως που δεν αρέσει το μελομακάρονο αλλά λατρεύει τη ζάχαρη και το βούτυρο από τον κουραμπιέ τι γίνεται; Σίγουρα δεν θα αλλάξει τις συνήθειές του εξαιτίας αυτού του γεγονότος (ή και πάλι μήπως ήρθε η ώρα;;;) αρκεί να καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και με ποικιλία διατροφής.

Η αναμέτρηση με αριθμούς:

1 μέτριο μελομακάρονο περίπου 35γρ. παρέχει 127 θερμίδες (δίνοντας μονοακόρεστα (καλά) λιπαρά οξέα λόγω του ελαιολάδου και των καρυδιών)
1 μέτριος κουραμπιές περίπου 40γρ. παρέχει 190 θερμίδες (δίνοντας κορεσμένο λίπος λόγω της ζάχαρης και του ζωικού βουτύρου)

Καλές γιορτές με προσωπική & οικογενειακή ευτυχία από το Περι... διατροφής!!!

περι... διατροφής
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΞΕΝΙΑ – ΜΑΡΙΑ Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Εληάς 2, Βέροια
Τηλ. 2331072773
www.pliroforiodotis.gr/peri-diatrofis