Η πρόληψη κι έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές από τους γυναικολογικούς καρκίνους

Η Ομάδα Σκέψης και Δράσης Βέροιας "Νέοι με Όραμα" διοργάνωσε ενημερωτική ομιλία για τους δύο πιο συχνούς γυναικολογικούς καρκίνους, του τραχήλου της μήτρας και του μαστού, το απόγευμα της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου, στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ομάδας "Νέοι με Όραμα" Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο οποίος ανέφερε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού, που έχει καθιερωθεί ο Οκτώβριος. Είπε πως η σύγχρονη γυναίκα καλείται να φέρει σε πέρας πολλούς ρόλους. Μέσω της αγάπης κι ανιδιοτέλειας αποτελεί πηγή έμπνευσης κι ωφέλειας για τους γύρω της. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την ελάχιστη μορφή αναγνώρισης του γυναικείου φύλλου, με σκοπό την ενημέρωση, ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. «Η μάχη μπορεί να κερδηθεί... με έγκαιρη διάγνωση!»

Στην συνέχεια μίλησε ο Κυριαζής Κόλβατζης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο κος Κόλβατζης είπε ότι η ενημέρωση θα προσφέρει πολλά, η πρόληψη είναι κυρίαρχη, ενώ αναφέρθηκε στην συχνά διαδεδομένη νόσο HPV, για το πώς νιώθει η γυναίκα όταν προσβάλετε από αυτήν, ποια εικόνα σχηματίζει η γυναίκα στο μυαλό της, πως συμπεριφέρεται ο ιός και ποια είναι τα συνηθισμένα σημεία που εμφανίζεται και ποιοι οι τρόποι μετάδοσης. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια συνηθισμένη νόσος, το 80% των γυναικών μπορεί να νοσήσει, ενώ το 90% μπορεί να ξεπεραστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας μέσα σε διάρκεια 3 ετών. Έγινε λόγος για τα κονδυλώματα, τι είναι, ποια είναι η προστασία από τα κονδυλώματα, η συχνότητα εμφάνισης (κυρίως σε νεαρές κοπέλες), η προστασία μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος είναι αποτελεσματικός κι ασφαλής, ποια είναι η αξία του και πως γίνονται οι δόσεις, και ποια τα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης. Οι μέθοδοι που προδιαγνώσκουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι το τεστ ΠΑΠ και το τεστ HPV, χάρη στα οποία έχουν μειωθεί οι θάνατοι και η εμφάνιση καρκίνου, καθώς εάν ανιχνευτεί έγκαιρα, θεραπεύεται με ποσοστό που φτάνει το 100%. Κλείνοντας ο κος Κόλβατζης είπε ότι ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας συρρικνώνεται, η πρόληψη αγγίζει το 100%, δεν πρέπει να τρομάζουμε από τον HPV. Η σημερινή ομιλία δεν έχει σκοπό να τρομάξει, αλλά να ηρεμήσει.

Ακολούθησε η Φρόσω Δήρα, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου "Άλμα Ζωής" Ν. Θεσσαλονίκης. Η κα Δήρα αναφέρθηκε στον σύλλογο και το έργο που προσφέρει στις γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο του μαστού. Ο Σύλλογος διοργανώνει συνεχείς ενημερώσεις σε συνεργασία με φορείς, πραγματοποιεί δωρεάν εξετάσεις σε συνεργασία με το Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες μέσω ειδικών κι εκπαιδευμένων εθελοντών κ.α. Κλείνοντας είπε πως η πρόληψη σώζει, ας μην την αμελούμε, πρώτα για τους εαυτούς μας και μετά για τους δίπλα μας.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Ειδικός Χειρουργός, Ειδικευθείς σε παθήσεις μαστού, Ανανίας Ανανιάδης. Ο κος Ανανιάδης είπε πως ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη αιτία θανάτους στις γυναίκες. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του είναι το φύλλο, η ηλικία, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, η ακτινοβόληση, η χρήση ορμονών, η ατεκνία – κύηση, ο θηλασμός, η εμμηναρχή – εμμηνόπασαυση και ο σύγχρονος τρόπος ζωής (τσιγάρο, παχυσαρκία, αλκοολισμός). Ο προληπτικός έλεγχος ανά ηλικία, μέσω της κλινικής εξέτασης, της μαστογραφίας και του υπερήχου, μπορεί να τον διαγνώσει έγκαιρα. Έγινε λόγος και για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και για τον γονιδιακό έλεγχο. Με απλό τρόπο ο κος Ανανιάδης ενημέρωσε τις παρευρισκόμενες πως μπορούν να αυτοεξετάζονται μπροστά στον καθρέφτη του σπιτιού τους, μέσω της επισκόπησης και της ψηλάφησης. Εάν βρεθεί κάτι ύποπτο, ακολουθεί ο απεικονιστικός έλεγχος (φηφιακή μαστογραφία, υπέρηχος, μαγνητική μαστών) και η θεραπευτική αντιμετώπιση (χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία), εφόσον κάποια διαγνωστεί με καρκίνο. Τέλος, αναφέρθηκε σε ερωτήματα, μύθους και αλήθειες, που εξέφρασαν γυναίκες που νόσησαν με καρκίνο. Το μήνυμα που θέλει να περάσει στις γυναίκες είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει. «Ο καρκίνος δεν σου σταματά τη ζωή, απλά σου αλλάζει τον τρόπο τη βλέπεις».

Τελευταία ομιλήτρια ήταν η Ανδρομάχη Αθηναίου, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου "Άλμα Ζωής" Ν. Θεσσαλονίκης, η οποία συγκινημένη μίλησε για την δική της προσωπική εμπειρία. Η κα Αθηναίου έκανε μια ιστορική διαδρομή στην εποχή που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και στα αισθήματα που της γεννήθηκαν. Βασική στήριξη της προσέφερε η οικογένειά της, ο σύζυγος και τα τρία της παιδιά. Ακολούθησε θεραπευτική αγωγή και παράλληλα απευθύνθηκε στο ‘Άλμα Ζωής’. Εκεί είχε την δυνατότητα να μοιραστεί την εμπειρία της με άλλες γυναίκες που βρέθηκαν στην ίδια με αυτή θέση. Όπως είπε κλείνοντας, ο καρκίνος υπήρξε σταθμός στην ζωή της, άλλαξε την οπτική και τις προτεραιότητές της. «Μην ξεχνάτε να αγαπάτε τον εαυτό σας και μην το αμελείτε, η πρόληψη σώζει ζωές».

Στο τέλος απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Β. Διαμαντόπουλος, ο Τ. Βασιάδης μέλος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο πρώην βουλευτής Λ. Τσαβδαρίδης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο πολιτευτής Τ. Μπαρτζώκας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Νίκη Καρατζιούλα και η πρώην βουλευτής Π. Μπατσαρά.

Στον συντονισμό της εκδήλωση ήταν ο Αντιπρόεδρος της ομάδας «Νέοι με Όραμα», Δημήτρη Γιαννόπουλο.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν νόστιμα cupcakes και κρασάκι.