BANNER ME POS 987x100px

«Η μεταμόσχευση είναι δώρο ζωής» το μήνυμα της ημερίδας του Συλλόγου Νεφροπαθών Ημαθίας (φωτογραφίες)

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Ημαθίας διοργάνωσε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου ημερίδα με θέμα «Μεταμόσχευση, Δώρο Ζωής», στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και της Π.Ε. Ημαθίας, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης, του Δήμου Βέροιας, του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, και με την υποστήριξη των Συλλόγων Αιμοδοτών Μελίκης, Ν. Νικομήδειας και Χαρίεσσας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων που τιμάται στις 1/11.

«Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αποδώσει περισσότερο, χρειάζεται ριζική αναμόρφωση. Πρέπει, εσείς οι νεφροπαθείς, να ενώσετε τις φωνές σας δυνατά για να πιέσετε, για να σας ακούσουν, για να βοηθηθείτε. Η μεταμόσχευση είναι δώρο ζωής», είναι το μήνυμα της ημερίδας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Συλλόγου Νεφροπαθών Ημαθίας, Αθανάσιου Λιόλιου, ο οποίος είπε ότι η σημερινή ημερίδα αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού τόσο για την μεταμόσχευση όσο και για την αιμοδοσία κι αναφέρθηκε στην εμπειρία ζωής που τον σημάδεψε. Στην συνέχεια ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ουρσουζίδης Γιώργος χαιρέτησε την εκδήλωση κι εξέφρασε την συμπαράστασή του. Ακολούθησε ο Δήμαρχος Βέροιας Βοργιαζίδης Κώστας ο οποίος κι αυτός στηρίζει την προσπάθεια του συλλόγου, κι έκανε λόγο για το στολίδι του δήμου, τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νέας Νικομήδειας «Η Αγάπη». Ακολούθως, χαιρέτησε εκ μέρους της Περιφέρειας η Περιφερειακή Σύμβουλος Καρατζιούλα Νίκη, η οποία αναφέρθηκε στην νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου, η οποία αποτελεί στολίδι και πρότεινε την πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωσή του, για την καθημερινή επιβίωση των νεφροπαθών. Έπειτα, χαιρέτησε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας Μαυρογιώργος Δημήτρης ο οποίος κι αυτός από την πλευρά του θα στηρίξει την νεφρολογική κλινική, καθώς επίσης σκέφτεται και την δημιουργία νεφρολογικής μονάδας για παιδιά. Ο πατέρας Ναθαναήλ εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμων χαιρέτησε την εκδήλωση κι ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο στους πάσχοντες.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Ειδικός Παθολόγος Λάζαρος Χατζηϊωαννίδης, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας.

Στη ημερίδα μίλησαν οι εξής:

Η Πολυξένη Νίκζα, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Επιμελήτρια Α’ του Νοσοκομείου Νάουσας, αναφέρθηκε στο θέμα της αιμοδοσίας. Έκανε μια ιστορική αναδρομή για τις μεταγγίσεις αίματος, πως γίνεται η αιμοδοσία, τι είναι το αίμα και ποια η διαδικασία διαχωρισμού του, οι τομείς που βοηθάει η μετάγγιση αίματος, αναφέρθηκε στην διαδικασία της αιμοδοσίας, ποια είναι τα κριτήρια επιλογής αιμοδότη και τι πρέπει να ξέρει κανείς για την αιμοδοσία, καθώς επίσης απέστειλε ανοιχτό κάλεσμα σε ανθρώπους από 18 έως 65 ετών να προσέλθουν στην εθελοντική αιμοδοσία. Αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του εθελοντισμού και την ενημέρωση που πρέπει να έχει η κοινωνία. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μήνυμα Ζωής και Αλληλεγγύης, είπε κλείνοντας.

Η Δέσποινα Μαλιούρη, Ιατρός Αιματολόγος του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο θέμα της δωρεάς μυελού. Η κα Μαλιούρη είπε πως η μεταμόσχευση είναι δώρο ζωής. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί θεραπεία που προσφέρει τη δυνατότητα ίασης. Έκανε λόγο για τα μοσχεύματα και τις πηγές τους, τη θεραπευτική δράση της μεταμόσχευσης, στα νοσήματα που θεραπεύονται από την μεταμόσχευση, στους συμβατούς δότες και στην παγκόσμια δεξαμενή δοτών, στον τρόπο που γίνεται η δωρεά μυελού των οστών, στην διαδικασία που ακολουθείτε για την ασφάλεια του δότη και του λήπτη, στην διαδικασία εγγραφής για να γίνει κάποιος δότης, στην διαδικασία του τι γίνεται εάν βρεθεί κάποιος ως συμβατός δότης, ενώ στο τέλος μίλησε για το ομφάλιο αίμα και τι είναι αυτό. Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή κι αναφορά στις δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες όπου φυλάσσεται αυτό, έκλεισε την ομιλία της.

Η Κατερίνα Τσακνή, Συντονίστρια Ιπποκρατείου αναφέρθηκε στο θέμα της διαδικασίας μεταμόσχευσης οργάνων. Η κα Τσακνή είπε πως η μεταμόσχευση αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για το κοινωνικό όφελος ενώ έδωσε μερικά παραδείγματα πασχόντων και πως μπορεί ο θάνατος να μετατραπεί σε ζωή. Τι είναι η μεταμόσχευση, τι είναι ο θάνατος και ποια είναι τα αισθήματα όσων έχασαν αγαπημένους. Οι τομείς που αναφέρετε η έννοια της δωρεάς (τέχνη, θρησκεία κ.α.) και παραδείγματα από άλλες θρησκείες παρατέθηκαν για να διαπιστώσουμε πως η δωρεά οργάνων αποτελεί το δόγμα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Είναι μια πράξη αλτρουιστική, ένα μεγαλείο ψυχής. Ενώ έκλεισε με το ερώτημα: «Δεν κρύβει μεγαλείο ψυχής η απόφαση να φύγει κάποιος από αυτή τη ζωή με μια ηρωική έξοδο όπως είναι η δωρεά οργάνων...;»

Ο Δημήτρης Γάκης, Χειρουργός Μεταμοσχευτής αναφέρθηκε στο θέμα των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων. Ο κος Γάκης αναφέρθηκε στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόβλημα όπως είπε είναι διαχρονικό λόγω της αδιαφορίας των εκάστοτε κυβερνήσεων. Στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, η Ελλάδα, η χώρα του αλτρουισμού, δυστυχώς βρίσκετε στον πάτο των Ευρωπαϊκών κι αρκετών Αφρικανικών χωρών. Παρουσίασε με στοιχεία και στατιστικά τι επικρατεί στις γειτονικές χώρες και τα δραματικά στοιχεία που αφορούν την χώρα μας. Δυστυχώς ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν αιμοκάθαρση αυξάνεται συστηματικά και δεν εντάσσονται στην λίστα, το προσωπικό των κλινικών είναι ανεκπαίδευτο, ενώ αρκετοί από αυτούς χάνονται πρόωρα. Το σύστημα υγείας είναι αναποτελεσματικό και δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Η οικονομική ζημία είναι τεράστια. Έκλεισε λέγοντας πως χρειάζεται ριζική αναμόρφωση για να γίνει βιώσιμο.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο φουαγιέ της Στέγης λειτούργησε έκθεση εικαστικών έργων, με δημιουργίες και κατασκευές που κατασκεύασαν τα παιδιά από το Υφάδι Νάουσας και Τα παιδιά της Άνοιξης, αγιογραφίες της ζωγράφου Άννας Χλωροτύρη, και κοσμήματα των Μαρία Τσελεπίδου και Γεωργία Ψαθά, ενώ οι παρευρισκόμενοι γεύθηκαν πίτες και γλυκίσματα από το Ζαχαροπλαστείο Σούλα.