Πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος της ακοής του παιδιού;

Γράφει ο Αντώνης Βασιλειάδης Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Η Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία συνιστά τον έλεγχο της ακοής στα παιδιά ως εξής:

- Αμέσως μετά τη γέννηση και προτού η μητέρα εξέλθει του μαιευτηρίου.
- Πριν αρχίσει νηπιαγωγείο.
- Όποτε υπάρχει υποψία βαρηκοΐας.

Ενδείξεις παιδικής βαρηκοΐας:

- Δεν ανταποκρίνεται όταν το φωνάζουν
- Μιλάει πολύ δυνατά
- Ακούει τη τηλεόραση σε μεγάλη ένταση
- Προφέρει τις λέξεις λανθασμένα
- Δεν πάει καλά στο σχολείο
- Είναι συχνά εκνευρισμένο και υπερκινητικό

Η εμπειρία των ακουστικών ερεθισμάτων είναι κομβικής σημασίας για την επαρκή ανάπτυξη και η επαρκής γλωσσική ανάπτυξη καθοριστική για την ανάγνωση και γενικότερα για την μαθησιακή διαδικασία. Κατά την είσοδο στο δημοτικό σχολείο είναι απαραίτητος ο έλεγχος ακοής των παιδιών για τον προσδιορισμό του επιπέδου ακοής τους. Αυτό πρέπει να γίνεται για να προλαμβάνονται ή να ελαχιστοποιούνται τα μαθησιακά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν ως συνέπεια της απώλειας ακοής.

Γίνεται να μην γνωρίζουν οι γονείς αν το παιδί τους έχει πρόβλημα ακοής;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ και αυτό γιατί μπορεί η απώλεια ακοής να είναι μικρή, να είναι εστιασμένη σε συγκεκριμένες συχνότητες ή να αφορά μόνο το ένα από τα δύο αυτιά. Στις περιπτώσεις αυτές να θεωρείται από οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, ότι είναι αφηρημένο, δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που του λένε ή είναι απλώς πολύ ζωηρό. Ο έλεγχος στην ηλικία αυτή γίνονται με την διενέργεια ακουομετρίας και τυμπανομετρίας. Και οι δύο εξετάσεις είναι απλές και εύκολες για τα παιδιά.

Η ΩΡΑ εξέταση των νεογνών, νηπίων και παιδιών για τον έλεγχο της ακοής περιλαμβάνει:

  • κλινική εξέταση - ωτομικροσκόπηση 
  • τυμπανομετρία
  • ακουστικά αντανακλαστικά
  • ωτοακουστικές εκπομπές (OAEs)
  • προκλητά ακουστικά δυναμικά (ABR)
  • ακουομετρία - παιγνιοακουομετρία

Στάδια ανάπτυξης επικοινωνίας στα παιδιά:

Γέννηση – 3 μηνών:
αντιδρά σε δυνατούς θορύβους, ηρεμεί με την φωνή σας, χαμογελά όταν του μιλάνε, στρέφει το κεφάλι προς τη πηγή του ήχου, ξυπνά από δυνατές φωνές

3-6 μηνών:
ανταποκρίνεται στο όχι και στις αλλαγές του τόνου της ομιλίας των γονιών, ψάχνει την πηγή του ήχου, παρατηρεί παιχνίδια που κάνουν ήχους, έχει αρχίσει να επαναλαμβάνει ήχους και δοκιμάζει φωνούλα του

7-12 μηνών:
αναγνωρίζει κοινές λέξεις, ανταποκρίνεται σε απλά αιτήματα, γυρνάει όταν ακούει ο όνομά του, προσέχει όταν του μιλάνε, μπορεί να λέει 1-2 λέξεις όχι και τόσο καθαρά

1-2 ετών:
ακολουθεί απλές οδηγίες, δείχνει εικόνες σε ένα βιβλίο ή τα μέρη του σώματός του, του αρέσει να του διαβάζουν. Το λεξιλόγιο του επεκτείνεται κάθε μήνα που περνάει.

Συνεισφορά της ΩΡΛ εξέτασης - αξιολόγησης

Στο ιατρείο παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης -αξιολόγησης παιδο-ΩΡΛ παθήσεων όπως υπερτροφία αμυγδαλών, υπερτροφία αδενοειδών (κρεατάκια), υποτροπιάζουσων ωτίτιδων και παραμονής υγρού στο αφτί.

Γνωρίζοντας και καταγράφοντας το ιδιαίτερο πρόβλημα κάθε παιδιού μπορούμε να αποφασίσουμε με ασφάλεια για την πιο σωστή θεραπεία. Σκοπός είναι η μικρή νοσηρότητα σε διάρκεια και συχνότητα, ώστε το παιδί να απουσιάζει λιγότερο συχνά από το σχολείο και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες μαθησιακές του υποχρεώσεις. Επίσης σημαντική είναι η διασφάλιση της, όσο γίνεται καλύτερης, ρινικής αναπνοής και ποιότητας ύπνου που είναι κομβική για την καλύτερη οξυγόνωση και κατ' επέκταση απόδοση του παιδιού. Η ακριβής γνώση του ιστορικού στην παιδική ηλικία μας βοηθάει να σχεδιάζουμε στοχευμένες θεραπείες που εμφανίζονται συχνότερα από την εφηβεία και μετά όπως η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, η υπερτροφία ρινικών κογχών, οι χρόνιες ρινκολπίτιδες, οι ρινογενείς κεφαλαλγίες, το ροχαλητό - άπνοιες.

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΑΝ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Αγίου Παταπίου 17, Βέροια
Τηλ. 2331065963, 6944337593
www.pliroforiodotis.gr/vasiliadis