29 Σεπτέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Γράφει η Ξένια-Μαρία Παπαναστασίου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Είναι επιτακτική λοιπόν η συστηματική αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης-μεταβολικό σύνδρομο είναι οι βασικοί άξονες για αντιμετώπιση και εξάλειψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε πρωτογενές επίπεδο.

Μερικές απλές αλλαγές:

1. Καταναλώστε ποικιλία λαχανικών & φρούτων.

Όσο πιο πολύχρωμα είναι τα γεύματά σας, τόσο πιο πιθανό είναι να λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

2. Αλάτι με μέτρο.

Πειραματιστείτε με μυρωδικά & μπαχαρικά για να δώσετε γεύση και άρωμα στο φαγητό σας. Στόχος είναι να μην υπερβαίνετε τα 5γρ. αλατιού την ημέρα (= 1κουταλάκι του γλυκού)

3. Περισσότερες φυτικές ίνες.

Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, αντί για τα αντίστοιχα αποφλοιωμένα

4. Περισσότερες φυτικές στερόλες.

Εισάγετε στη διατροφή σας τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες, όπως φρούτα, λαχανικά, φυτικά έλαια, σπόροι, καρποί, φυτικές μαργαρίνες ώστε να ρυθμίζετε καλύτερα τη χολιστερίνη σας

5. Προγραμματίστε τα γεύματά σας.

Εξασφαλίστε ότι θα έχετε μαζί σας υγιεινά σνακς για την περίπτωση που νιώθετε χωρίς ενέργεια μέσα στην ημέρα, αποφεύγοντας έτσι ενδεχόμενους πειρασμούς όπως κάποιο γλυκό ή έτοιμο σνακ με πολλά κορεσμένα λιπαρά

6. Επιλέξτε λιπαρά ψάρια.

Όπως σολωμός καΙ σαρδέλες. Εκτός από πλούσια αρώματα και γεύση, είναι πλούσια και σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

7. Πείτε stop στο κάπνισμα.

Το τσιγάρο σχετίζεται με την αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

8. Άσκηση, σύμμαχος της καρδιάς.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών. Μπορείτε να εντάξετε την άσκηση στα πλαίσια της καθημερινότητάς σας, χρησιμοποιώντας περισσότερο τις σκάλες, λιγότερο το αυτοκίνητο, κατεβαίνοντας από το λεωφορείο μία ή δύο στάσεις νωρίτερα από τον προορισμό σας.

περι... διατροφής
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΞΕΝΙΑ – ΜΑΡΙΑ Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Εληάς 2, Βέροια
Τηλ. 2331072773
www.pliroforiodotis.gr/peri-diatrofis