BANNER ME POS 987x100px

Προβλήματα των αυτιών το καλοκαίρι

Γράφει ο Αντώνης Αν. Βασιλειάδη, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Όταν τo νερό μπαίνει στο αυτί μπορεί να μεταφέρονται σε αυτό μικρόβια ή μύκητες. Συνήθως βγαίνει αμέσως μόνο του, το αυτί στεγνώνει και έτσι τα μικρόβια και οι μύκητες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Μερικές φορές όμως το νερό παραμένει εγκλωβισμένο στο αφτί και το δέρμα μουλιάζει. Τότε τα μικρόβια και οι μύκητες πολλαπλασιάζονται και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού, δηλαδή εξωτερική ωτίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας;

  • Νιώθετε το αυτί σας βουλωμένο και μπορεί να έχετε φαγούρα
  • Ο πόρος αυτιού πρήζεται και μερικές φορές αποφράσσεται
  • Το αυτί αρχίζει να τρέχει και βγάζει γαλακτώδες υγρό
  • Το αυτί πονάει και είναι πολύ ευαίσθητο στο άγγιγμα
  • Μερικές φορές διογκώνονται οι λεμφαδένες του λαιμού

Τι προφυλάξεις μπορώ να πάρω;

Εάν νιώσετε τα αυτί σας υγρό ή βουλωμένο μετά το κολύμπι, το λούσιμο ή το μπάνιο βάλτε σ' αυτό ωτικές σταγόνες για να το στεγνώσετε. Το ελαφρύ όξινο περιβάλλον αναστέλλει την ανάπτυξη των μικροβίων και των μυκήτων. Ένα στεγνό αυτί έχει ελάχιστες πιθανότητες να κάνει φλεγμονή. Μπορείτε να στεγνώσετε επίσης το αυτί σας με το πιστολάκι των μαλλιών. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε μπατονέτες (Q-tips), διότι αυτές σπρώχνουν το υλικό απόφραξης βαθύτερα στο κανάλι του αυτιού, ερεθίζουν το δέρμα του και το κάνουν να εκκρίνει υγρασία ή να αιμορραγήσει.

Πότε πρέπει να πάω στο γιατρό;

Εάν έχετε τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας θα χρειασθεί ιατρική φροντίδα. Κάνουμε συχνό καθαρισμό του αυτιού σας και λαμβάνετε τις κατάλληλες ωτικές σταγόνες. Μερικές φορές είναι απαραίτητη η αντιβίωση.

Όσοι παρουσιάζουν προδιάθεση για εξωτερική ωτίτιδα, καλό είναι πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια να επισκέπτονται τον Ωτορινολαρυγγολόγο για φροντίδα των αυτιών και ιδιαίτερες οδηγίες.

Μπορεί να έχω πρόβλημα από τα αυτιά μου κάνοντας θαλάσσια σπορ;

Τα θαλάσσια σπορ (καταδύσεις, σκι, σέρφινγκ κλπ) κάποιες φορές βάζουν σε δοκιμασία το αυτί και είναι δυνατόν να προκαλέσουν σ' αυτό ελαφρές ή βαριές παθήσεις.

Η διάτρηση τύμπανου είναι η πιο συχνή πάθηση. Τη στιγμή που σπάει το τύμπανο έχετε έντονο πόνο και μερικές φορές αίμα. Ο πόνος υποχωρεί σε λίγο και νιώθετε βουητό, μπούκωμα στο αυτί. Μπορείτε να πάρετε παυσίπονο αλλά απαγορεύεται να βάλετε σταγόνες και να ξαναβρέξετε το αυτί σας. Πρέπει να επισκεφτείτε το συντομότερο ιατρό, να διαπιστωθεί αν υπάρχει τρύπα στο τύμπανο, τι μέγεθος έχει, να μετρηθεί η ακοή σας και να πάρετε τη σωστή θεραπευτική αγωγή.

Μπορεί να κλείσει η τρύπα στο τύμπανο;

Εάν το αυτί δεν μολυνθεί, τις περισσότερες φορές η διάτρηση επουλώνεται μόνη της. Αν περάσουν όμως τρεις μήνες περίπου και δεν έχει επουλωθεί είναι απαραίτητη η χειρουργική αποκατάσταση με τυμπανοπλαστική.

Στις περιπτώσεις που γίνει μόλυνση του αυτιού και αρχίσει να βγάζει πύον, τότε μπορεί να προκληθούν μεγαλύτερες καταστροφές του τύμπανου και των μικρών οσταρίων του μέσου αυτιού.

 
Αντώνης Αν. Βασιλειάδης, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Αγίου Παταπίου 17, Βέροια
Τηλ. 2331065963