BANNER ME POS 987x100px

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Νάουσα η ενημέρωση για τον διαβήτη

Την Κυριακή 29 Mαίου και ώρα 11.00 π.μ , πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διαβητικών Ν.Ημαθίας «Γλυκιά Ισορροπία» στο χώρο ΒΕΤΛΑΝΣ του δήμου Νάουσας .

Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων διαβήτη αυξάνει συνεχώς στη χώρα μας προσβάλλοντας όλο και μικρότερες ηλικίες. Έχει καταστεί επιτακτική η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση όχι μόνο για τα άτομα διαβήτη και τις οικογένειές τους, αλλά και των επιστημόνων (ιατρών,νοσηλευτών κ.λ.π Προηγηθήκαν μετρήσεις σε όλους τους παρευρισκομένους και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά.

Αναπτύχθηκαν ποικίλα θέματα από αξιόλογους νέας γενιάς επιστήμονες. Ομιλητές ήταν ο κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Δ. Χειρ. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ με θέμα: ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ,κ.ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ε.ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ με θέμα: ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ, κα ΙΤΖΕΒΙΔΟΥ Ε ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΣ με θέμα: ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ.

Συνοπτικά ο κ.Καραγιαννόπουλος Δ. αναφέρθηκε στα σημάδια της νόσου στο στόμα που δεν είναι σπάνιο η πρώτη διάγνωση να γίνεται από τον Οδοντίατρο. Ασθενείς προσέρχονται με ραγδαία επιδεινούμενη περιοδοντίτιδα, ή πολλαπλά περιοδοντικά αποστήματα, χωρίς αμέλεια της υγιεινής από μέρους τους ,αυτοί είναι ενδεχόμενο να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Σημαντική στον διαβητικό ασθενή είναι και η ξηροστομία που ευνοεί την δημιουργία της οδοντικής πλάκας . Με άλλα λόγια ο αρρύθμιστος διαβήτης δεν προκαλεί από μόνος του περιοδοντικές βλάβες, αλλά δρώντας τροποποιητικά στους ιστούς μειώνει την άμυνα τους και τους κάνει ευάλωτους στα μικρόβια. Αντίθετα η παραπάνω εξέλιξη δεν παρατηρείται σε ασθενείς με ρυθμισμένο σακχαρώδη διαβήτη και φροντισμένη στοματική υγιεινή, διότι η αμυντική ικανότητα των περιοδοντικών ιστών έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Οδοντιατρική προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενούς: Ρύθμιση του σακχάρου (διατροφή , άσκηση ή και φάρμακα)Εξουδετέρωση του τοπικού αιτιολογικού παράγοντα Επιβάλλεται η σχολαστικά στοματική υγιεινή και οι συχνές οδοντιατρικές επανεξετάσεις .

O κ. Παπαβασιλείου Ε. επισήμανε πως η στεφανιαία νόσος (ΣΝ) είναι η πλέον ενδιαφέρουσα και σημαντική επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, και η πιο συχνή αιτία νοσηλείας των ατόμων με διαβήτη (νοσηλεία για ασταθή στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια κλπ). Άτομα με διαβήτη που έχουν ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής αγγειοπάθειας των κάτω άκρων, ή παρουσιάζουν σημαντικές στενώσεις στις καρωτιδικές ή νεφρικές αρτηρίες θα πρέπει να ελεγχθούν για στεφανιαία νόσο. Άτομα με διαβήτη με παρουσία 2 τουλάχιστον επιπλέον παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, υπερχοληστεριναιμία, υπέρταση, κληρονομικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, κοιλιακή παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, μεγάλη ηλικία κλπ) θα πρέπει επίσης να ελεγχθούν. Άτομα με διαβήτη με μικρολευκωματινουρία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή σημαντικού βαθμού διαβητική αμφ/θεια ή αυτόνομη νευροπάθεια, θα πρέπει να ελεγχθούν. Επίσης διαβητικοί με άτυπες ηλεκτροκαρδιογραφικές διαταραχές ή άτυπα συμπτώματα (πχ. δύσπνοια) χρήζουν παραπέρα ελέγχου για στεφανιαία νόσο.Οι στόχοι πρόληψης αφορούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι, ως γνωστόν, είναι: η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση και το κάπνισμα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την υπέρ- ή δυσλιπιδαιμία, οι στόχοι είναι επίτευξη τιμών LDL100mg%, HDL>45mg%, και τριγλυκεριδίων <150mg%.Αναμφισβήτητη, τέλος, είναι η ωφέλιμη προληπτική δράση της ασπιρίνης τόσο πρωτογενώς, όσο και δευτερογενώς. Για τον λόγο αυτόν η ADA(Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία) από διετίας συνιστά για όλα τα διαβητικά άτομα, ηλικίας>40 ετών με ένα τουλάχιστον παράγοντα κινδύνου, λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης στα πλαίσια της πρόληψης της στεφανιαίας νόσου. Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και η καθυστέρηση της εξέλιξης του Προδιαβήτη σε διαβήτη,το οποίο επιτυγχάνεται με δίαιτα και σωματική άσκηση, θα πρέπει να διακόπτεται το κάπνισμα, να ασκούνται η >150’ την εβδομάδα προκαλεί πτώση της γλυκζυωμένης κατά 0,9%, σωστή ρύθμιση της πίεσης< 140/85,το οποίο πρέπει να εξατομικεύεται, ρύθμιση των λιπιδίων με στόχο την ldl <70 .Τιμές γλυκόζιωμενης < 7.

Η κα Ιτζεβίδου Ε. εξήγησε για την νεφροπάθεια η οποία αποτελεί μια μικροαγγειοπαθητική επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, που χαρακτηρίζεται από σταδιακή αύξηση του ρυθμού έκκρισης της λευκωματίνης στα ούρα και από σταδιακή επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας μέχρι την νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, επί απουσίαs βέβαια άλλης νεφρικής νόσου .Προκαλείται όταν εχουμε τους εξης παράγοντες:Διάρκεια ΣΔ ≥10 ετών-Υπέρταση -Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια-Γενετική προδιάθεση-Υπέρταση-Κακός γλυκαιμικός έλεγχος (HbA1c≥8%)- Παχυσαρκία-Κάπνισμα-Μικρολευκωματινουρία Ο έλεγχος για μικρολευκωματινουρία πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, η επίτευξη συστολικής πίεση <130 mmHg μειώνει την πρωτεϊνουρία και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ενώ καθυστερεί την προόδου προς τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας

Παρευρέθηκαν η αντιδήμαρχος κα Πασχούλα Χ. ο αντιδήμαρχος κ.Μάντσιος Δ. η πρόεδρος δημ. διαμ. Ναουσας κα Καλπαξίδου Σ. καθώς και οι οδοντίατροι κ.Καραγιαννόπουλος Ι. και Κωτσόπουλος Σ.