Η σωστή χρήση της φωνής και η πρώιμη διάγνωση παθήσεων

Ενημερωτική ομιλία με θέμα «Η τέχνη της φωνής και η υγεία της» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαρτίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το πραγματικό έργο ενός τραγουδιστή είναι να μεταμορφώσει τις νότες σε τραγούδι, όπως ο ποιητής μεταμορφώνει τις κοινές λέξεις σε ποίημα.

Η καθηγήτρια φωνητικής κα Μαριαλένα Παναγιωτοπούλου ανέλυσε με λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος και τον σημαντικό ρόλο των οργάνων του σώματος που συμμετέχουν στην παραγωγή του λόγου και του τραγουδιού.

Αναφέρθηκε στην σωστή εκγύμναση της φωνής του μαθητευόμενου, για το πώς μπορεί να αναπνέει καλύτερα, χρησιμοποιώντας την διαφραγματική αναπνοή, όπου συστήνουν και οι φωνίατροι.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενημερωτικά βίντεο, για την ανατομία της φωνής.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Αντώνης Βασιλειάδης, όπου αναφέρθηκε στις ασθένειες που προκύπτουν στην φωνή από την κακή χρήση της και τις θεραπείες. Τόνισε πως οι άρρωστοι (όσοι έχουν ανατομικές παθήσεις) με βραχνή φωνή, επιβαρύνουν τον λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές και χάνουν την ευκαιρία της πρώιμης διάγνωσης, καθώς καθυστερούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Επιπλέον αναφέρθηκε στους παράγοντες που ταλαιπωρούν την φωνή, που είναι η κόπωση, ο υποθυρεοειδισμός, η ψυχολογία, η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, το κάπνισμα κ.α. Συμπλήρωσε πως η έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα, κυρίως σε καπνιστές και πότες, έχει πλήρη θεραπεία. Τέλος, έδωσε οδηγίες που αφορούν μια μεγάλη γκάμα επαγγελματιών, όπως δασκάλους, γυμναστές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, οι οποίοι ταλαιπωρούν τις φωνητικές τους χορδές. Η συχνή ενυδάτωση, η αποφυγή καπνίσματος, το ζέσταμα της φωνής, η αποφυγή της ομιλίας μέσα σε θόρυβο, η ομιλία με ένταση – νεύρα, η παλινδρόμηση είναι κάποιες από αυτές.