Παπακώστα: Ενίσχυση όλων των δομών και έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Papalosta

Ενίσχυση όλων των δομών υγείας με προσωπικό και μεγάλη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα για να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα που επισκέφθηκε σήμερα το Νοσοκομείο της Βέροιας. Την Υφυπουργό υποδέχθηκαν οι βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, οι διοικητές των Νοσοκομείων και τα μέλη της διοίκησης.

Η διοικήτρια Αναστασία Μπούρτσου στην συζήτηση που έγινε έθεσε την ενίσχυση του τμήματος αιμοδοσίας ("υπάρχουν εθελοντικοί σύλλογοι που κάνουν μεγάλο έργο" τόνισε) με γιατρούς και παρασκευαστές και ζήτησε χρηματοδότηση για εξοπλισμό και κτιριακές παρεμβάσεις (για αίθουσα συνέντευξης αιμοδότη). Επίσης ενημέρωσε την Υφυπουργό για το έργο της επέκτασης που εκτελείται και ζήτησε ενίσχυση στο τμήμα του ΟΚΑΝΑ. Η κ. Μπούρτσου αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα υποστήριξης του τμήματος ψυχικής υγείας.

Ρόλο περιφερειακού νοσοκομείου, μια κεντρική μονάδα που θα καλύψει τις ανάγκες τις ευρύτερης υποδομής για να αποφορτίσει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, θα παίξει το Νοσοκομείο Βέροιας, τόνισε ο κ. Νάνος, υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Νάουσας, ο κ. Μπίνος, ζήτησε ενίσχυση σε προσωπικό - νοσηλευτικό και διοικητικό- κι ανέφερε την βλάβη στον αξονικό τομογράφο.

Ο βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης σημείωσε οτι το Νοσοκομείο Βέροιας ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις παρά τα πενιχρά μέσα. "Πάει καλά και τα προβλήματά του αντιμετωπίζονται" είπε ο κ. Τσαβδαρίδης. Για το Νοσοκομείο της Ναούσας σημείωσε ότι είναι απαραίτητο και προτεραιότητα των πολιτών της Νάουσας. Για τον αξονικό τομογράφου, είπε οτι υπάρχει διαθέσιμος ο αξονικός τομογράφος της Φλώρινας και τον διεκδικούν Νάουσα και Έδεσσα. "Να δοθεί στη Νάουσα για να μην υποστεί άλλη υποβάθμιση το Νοσοκομείο της" τόνισε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Ο εκπρόσωπος της ιατρικής υπηρεσίας ο κ. Δεμερτζίδης, τόνισε: "Όταν κάνουμε αιτήματα θέλουμε να μας ακούτε. Φτάνουμε στο αμήν και ζητούμε κάτι" είπε.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο κ. Συμεωνίδης, υποστήριξε οτι δεν εισακούονται τα αιτήματα των εργαζομένων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και ανέφερε παράδειγμα που αφορούσε χρήματα που δεν πληρώθηκαν. Τόνισε οτι οι διοικητές πρέπει να αντιμετωπίζουν το προσωπικό χωρίς κομματικά κριτήρια και σημείωσε οτι νοσοκόμοι δεν μπορούν να αξιολογηθούν όταν εργάζονται κάτω απο αντίξοες συνθήκες.

Η κ. Παπακώστα στην τοποθέτησή της στάθηκε στους τομείς αρμοδιότητάς της. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι θέλει πολύ δουλειά για να επιτευχθεί μια μεταρρύθμιση στον τομέα ψυχικής υγείας και να διασφαλίστουν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Για τον τομέα καταπολέμησης των ναρκωτικών ανέφερε οτι γίνεται στροφή στην πολιτική του υπουργείου για πολίτες χωρίς εξαρτήσεις.

Για την γενικότερη πολιτική του Υπουργείου είπε οτι ζητήθηκαν 2000 προσλήψεις που θα ανακουφίσουν τα νοσοκομεία. Επίσης σημείωσε οτι μπήκε ως αίτημα η εσωτερική ανακατανομή πόρων για να ενισχυθεί ο τομέας της υγείας έναντι άλλον τομέων του κράτους. "Ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει γι αυτό και πιστεύουμε οτι θα το δεχθεί" είπε. Για τους ανασφάλιστους, σημείωσε ότι μπαίνουν κάτω απο την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας.

"Για όλα τα θέματα που θίξατε, στόχος μας είναι να ενισχύσουμε όλες τις δομές και να αποφορτίσουμε τα νοσοκομεία με δομές πρόληψης και πρωτοβάθμιας υγείας" υποστήριξε η κ. Παπακώστα. "Το βάρος μας θα πέσει στην πρωτοβάθμια φροντίδα και τα νοσοκομεία θα δουλέψουν με άλλους ρυθμούς για να αίσθανεται μεγαλύτερη ασφάλεια ο ασθενής" πρόσθεσε η κ Παπακώστα.

Η κ. Παπακώστα είπε οτι θα επικαιροποιηθεί ο χάρτης Υγείας για να υπάρχει διαφάνεια και αξιολόγηση απο το Υπουργείο με στόχο να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Για την αξιολόγηση σημείωσε οτι στόχος ειναι να βελτιωθούν οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει πίσω και να καλυφθούν τα κενά. "Δεν μπορούμε να αφήνουμε εργαζομένους να βρίσκονται πίσω. Η αξιολόγηση δεν έρχεται να τιμωρήσει αλλά να βελτιώσει. Θα τα δούμε με ευαισθησία" είπε η κ. Παπακώστα.

Αμέσως μετά η κ. Παπακώστα επισκέφθηκε κλινικές του Νοσοκομείου Βέροιας.