BANNER ME POS 987x100px

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

Kounoypi

Σε «μαχητική» ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την αντιμετώπιση των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου που αυτά μεταφέρουν. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα κυρίως 9 περιοχές της χώρας «απειλούνται» από τους πληθυσμούς των κουνουπιών. Πρόκειται για την Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, την Ημαθία, την Καβάλα, τις Σέρρες, την Κέρκυρα, την Πέλλα και την Ηλεία.
Ήδη στο ΚΕΕΛΠΝΟ συγκροτήθηκε Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών (affected areas) από τα νοσήματα που μεταδίδονται με Διαβιβαστές- περίοδος μετάδοσης 2015, υπό τον συντονισμό του προέδρου του Κέντρου Αθανάσιου Γιαννόπουλου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η Ομάδα Εργασίας έχει ως έργο να γνωμοδοτεί προς τη Δ/νση Δημ. Υγείας του Υπουργείου Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στα θέματα εκτίμησης κινδύνου για τη γεωγραφική εξάπλωση των παθογόνων που μεταδίδονται με διαβιβαστές , καθώς και τα κριτήρια χαρακτηρισμού και αποχαρακτηρισμού επηρεαζόμενων περιοχών κατά την περίοδο μετάδοσης 2015 , με στόχο τη λήψη των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση μέτρων.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, πέραν των δράσεων που υλοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα -ειδικότερα σε δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες- την εφαρμογή σητών, κουνουπιέρων κ.λπ., αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.). Συστήνεται η αποφυγή του ποτίσματος των φυτών και του γρασιδιού κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.