Τα σχέδια της κυβέρνησης για ΦΠΑ και φόρο ακινήτων

eforia-2

Μήνυμα ότι από την παρέμβαση στον ΦΠΑ δεν απειλούνται βασικά αγαθά, υπηρεσίες και ειδικά καθεστώτα όπως τα νησιά, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, με συνέντευξή του στην τηλεόραση του ANT1.

O κ. Βαρουφάκης τόνισε κατηγορηματικά ότι ο ΦΠΑ "δεν θα αυξηθεί στα νησιά, στα φάρμακα, στις παραμεθόριες περιοχές, στα τρόφιμα, στα βιβλία και στα έντυπα", ενώ όταν ρωτήθηκε πού θα αυξηθεί με δεδομένο ότι υπάρχει σχετική δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης, απάντησε: "Θα ψάξω να βρω κάποιον φορολογικό συντελεστή σε κάποιο άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση".

"Φρένο" στη συζήτηση για αυξήσεις συντελεστών ή μετατάξεις αγαθών σε άλλους συντελεστές είχε επιχειρήσει να βάλει Την εκτίμηση ότι ο ΦΠΑ δεν χρειάζεται να αυξηθεί διότι κάτι τέτοιο "δεν φέρνει έσοδα, αλλά μειώνει τα έσοδα" διατύπωσε το πρωί μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Επικρατείας ξεδίπλωσε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015, που αποδεικνύεται "σπαζοκεφαλιά" για την κυβέρνηση ο νέος Φόρος Ακινήτων. Με βάση τα όσα είπε ο κ. Φλαμπουράρης:

  • Το οικογενειακό αφορολόγητο θα τεθεί στις περίπου 500.000 ευρώ
  • Ο ανώτατος συντελεστής της κλίμακας δεν θα ξεπεράσει το 2%, δηλαδή όπως ήταν στον ΦΑΠ
  • Από το φόρο θα εξαιρεθούν τα χωράφια
  • Η πληρωμή δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και
  • Στόχος είναι να εισπραχθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 2,6 δισ. ευρώ που εισπράττονται από τον ΕΝΦΙΑ.

Αυτό που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στα χρονοδιαγράμματα και στις εισπράξεις, είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν ανά περιοχή και δεν θα επιλεγεί η πιο εύκολη λύση της οριζόντιας μείωσης. Η μεσοσταθμική μείωση υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει στο 30%, αλλά οι μειώσεις από περιοχή σε περιοχή θα ποικίλουν αφού η "ψαλίδα" ανοιγοκλείνει από πόλη σε πόλη και από Ζώνη σε Ζώνη.

Την ίδια ώρα, για το τέλος του έτους μεταφέρονται οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και οι διατάξεις για την επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, που ούτως ή άλλως θα γίνει σταδιακά.

Όσον αφορά, δε, στη νέα ρύθμιση οφειλών, θα έρθει στη Βουλή με αλλαγές, ενώ σχεδιάζεται ειδικό μπόνους- υπό τη μορφή έκπτωσης φόρου- για όσους εκπλήρωσαν τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2013 και του 2014.

Πηγή: Mega