Στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών επισκέφθηκαν την ΕΚΕ

Τα γραφεία της Ε.Κ.Ε. στη Νάουσα επισκέφτηκε χθες 5 Νοεμβρίου 2019 ο κ. Γρ. Δημητριάδης / Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εκεί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Κων. Αποστόλου και με το σύνολο των μελών της. Στην συνάντηση οι δυο πλευρές συζήτησαν διεξοδικά την τρέχουσα κατάσταση αλλά και τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος.

Από πλευράς Ε.Κ.Ε. τονίσθηκε το μέγεθος του προβλήματος αφού εξαγωγές αξίας περίπου 50 εκ. δολαρίων στις ΗΠΑ καθίστανται απαγορευτικές με το συνολικό δασμό να φθάνει στο 43%.  Ζητήθηκε η άμεση ακύρωση των πρόσθετων δασμών του 25% και εναλλακτικά η αναστολή εφαρμογής τους για τα προϊόντα που έχουν ήδη παραχθεί με προδιαγραφές εξαγωγής τους στις ΗΠΑ.

Ο κ. Γενικός αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν μέχρι σήμερα γίνει στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος και διαβεβαίωσε τα μέλη της Ε.Κ.Ε. για την συνεχή υποστήριξη της θέσης τους σε κάθε κατεύθυνση (ΗΠΑ - Ε.Ε.).

Εκτίμησε ότι με την αναμενόμενη απόφαση του ΠΟΕ σε βάρος των ΗΠΑ για την επιδότηση των αεροσκαφών Boeing θα δοθεί ουσιαστικά η δυνατότητα διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. – ΗΠΑ.  Σ’ αυτές η ακύρωση των δασμών για τα προϊόντα των μελών της Ε.Κ.Ε. είναι η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Ο κ. Γενικός ανέφερε στη συνέχεια ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το πρόβλημα της βιομηχανίας σήμερα, είναι και πρόβλημα των παραγωγών και συνακόλουθα του συνόλου της τοπικής μας οικονομίας αύριο.

Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης και οι εξελίξεις που προκύπτουν από το BREXIT, οι σχέσεις με τις αγορές της MERCOSUR αλλά και γενικότερα οι ενέργειες που υποστηρίζουν τις εξαγωγές της κομπόστας.