Προστασία της κομπόστας από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Άμεσες ενέργειες για την προστασία των παραγωγών αλλά και των βιομηχανιών κομπόστας ροδακίνου ύστερα και από τους νέους δασμούς ύψους 25% των ΗΠΑ στην ΕΕ, που πλήττουν δυστυχώς και το βιομηχανικό μας ροδάκινο, ζητάει με ερώτησή του ο βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Όπως τονίζει "είναι απόλυτη η ανάγκη να προβεί η Κυβέρνηση σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σε διεθνές επίπεδο για την εξαίρεση των μεταποιημένων φρούτων από την καταστροφική λίστα καθώς οι νέοι δασμοί «γονατίζουν» τους Έλληνες παραγωγούς του βιομηχανικού ροδάκινου.

Λειτουργούν δε προσθετικά στην απόγνωση του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής στην Ημαθία και στην Πέλλα, μετά και το ρωσικό εμπάργκο που έπληξε ανεπανόρθωτα το επιτραπέζιο ροδάκινο.

Σύμφωνα και με σχετικό δελτίο που εξέδωσε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, οι επιπρόσθετοι δασμοί ήρθαν αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.

Η ταχύτατη αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος είναι επιτακτική, καθώς ο Νομός Ημαθίας είναι ο πρώτος Νομός πανελλαδικά σε παραγωγή ροδακίνων, με πάνω από 65% αγροτικό πληθυσμό, και με κομβική συμμετοχή της γεωργικής παραγωγής στην οικονομία της χώρας και πλήττεται εδώ και χρόνια – με αποκορύφωμα την τελευταία τετραετία ΣΥΡΙΖΑ - από την εκτίναξη του κόστους της αγροτικής παραγωγής, τη συρρίκνωση των αγορών, την εκτόξευση των φορολογικών και ασφαλιστικών του βαρών".