Νέος κύκλος επαφών για το μέλλον της ΕΒΖ

Το μέλλον της ΕΒΖ και της τευτλοπαραγωγής στη χώρα μας τίθεται σήμερα επί τάπητος σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τους τευτλοπαραγωγούς στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ των ιδίων των τευτλοκαλλιεργητών και των εργαζομένων στην εταιρεία.

Από την πλευρά τους οι τευτλοπαραγωγοί, που άκουσαν τις παραινέσεις της απελθούσας κυβέρνησης και έσπειραν και φέτος, δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, μετά το «ναυάγιο» και της δεύτερης προσέγγισης της ΕΒΖ με το επενδυτικό fund Innovation Brain και εν αναμονή και της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί του σχεδίου εξυγίανσης και της ένταξης στο άρθρο 106β, βάσει σχετικού σχεδίου της Τράπεζας Πειραιώς που έχει ζητήσει η εταιρεία. Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Πίππας, έχουν σπαρεί φέτος συνολικά 18.000 στρέμματα τεύτλα, χωρίς μάλιστα τα αναγκαία εφόδια λ.χ. φάρμακα κ.ο.κ. -σύμφωνα με τον κ. Πίππα τα όποια εφόδια τους παρείχε φέτος η ΕΒΖ ήταν ληγμένα- και οι παραγωγοί βρίσκονται στον αέρα για τη φετινή συγκομιδή. «Από τον Νοέμβριο ακούγαμε όλο ότι θα μας βοηθήσουν και ότι θα προχωρούσε το θέμα του επενδυτή. Δεν πρέπει να κλάψουμε ακόμη μια παραγωγή στην Ελλάδα. Δεν πρέπει η Ελλάδα να μείνει μόνο με τα βαμβάκια», επισημαίνει ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, που παρέχουν το κύριο μέρος της πρώτης ύλης στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας.

Συζητήσεις και στον Έβρο

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε, επίσης, σύσκεψη σε τοπική κλίμακα στον Έβρο με πρωτοβουλία των ντόπιων τευτλοπαραγωγών, στην οποία παρέστησαν οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ. Σταύρος Κελέτσης και Τάσος Δημοσχάκης, εκπροσωπήθηκε επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, που δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω οικογενειακού πένθους, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Βενετίδης, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών Ροδόπης, εκπρόσωπος των εργαζομένων του εργοστασίου της Ορεστιάδας και πρώην διευθυντές του, ενώ σύμφωνα με τους παραγωγούς δεν παρέστη η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκάρα, ούτε και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχαν προσκληθεί. Ο εκπρόσωπος των τευτλοκαλλιεργητών, Πρόδρομος Προϊκάκης, τόνισε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου, κυρίως στην περιοχή της Ορεστιάδας, που πίστεψαν στις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, για λύση με επενδυτή και έσπειραν περίπου 2.000 στρέμματα, αλλά δεν γνωρίζουν αν και πώς θα παραδώσουν ποτέ τα τεύτλα τους. Κατά τον ίδιο, επίσης, παραμένουν απλήρωτοι για το 2017 και 2018 αρκετοί τευτλοκαλλιεργητές της περιοχής.

Στο μεταξύ, όπως έχει δημοσιεύσει η «Ν», ενδιαφέρον για την ΕΒΖ δείχνει η ελληνική Royal Sugar, που, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της, Χρήστο Καραθανάση, ειδικά μετά τη συμφωνία αντιπροσώπευσης της British Sugar σε Ελλάδα και Βαλκάνια, έχει την τεχνογνωσία για να εγγυηθεί την επόμενη μέρα της βιομηχανίας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για ενδιαφέρον από αμερικανικό fund.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr