Εγκληματική θεωρεί την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών

Από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής:

"Σχετικά με το ζήτημα της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το υπουργείο Πολιτισμού, η Ομοσπονδία των επαγγελματοβιοτεχνών εκφράζει την αντίθεση της σ’ αυτόν τον σχεδιασμό.

Φοβόμαστε ότι η πόλη θα μπλέξει σ’ έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων λόγω της εμπλοκής της αρχαιολογικής υπηρεσίας (μια υπηρεσία δύσκολη και δυσκίνητη), η Βέροια θα παγιδευτεί και θα εγκλωβιστεί με την εφαρμογή της αναοριοθέτησης.

‘Ήδη με την ύπαρξη των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), βλέπουμε τις τεράστιες δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, δεν χρειαζόμαστε και δημιουργία καινούργιων Ζωνών Αρχαιολογικού Ελέγχου μεγαλώνοντας και οξύνοντας πολλαπλάσια αυτά τα προβλήματα.

Η κοινωνία αναπτύσσεται και προχωρά στη σύγχρονη πραγματικότητα που απαιτεί δράσεις. Κανείς δεν διαφωνεί για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (άλλωστε η πόλη της Βέροιας και οι Βεροιώτες το έχουν αποδείξει αυτό και χωρίς την παρέμβαση της ΕΦΑ Ημαθίας), χωρίς όμως αυτό να γίνεται εμπόδιο στην ανάπτυξη της πόλης και των επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να δούμε την κατάσταση ως έχει με ρεαλιστική ματιά, χωρίς να εθελοτυφλούμε, να δούμε τις πραγματικές ανάγκες αυτής της πόλης και της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για ένα καλύτερο μέλλον διευκολύνοντας τον επαγγελματία, τον βιοτέχνη, τον έμπορο να αντέξει στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, και όλα αυτά όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Ομοσπονδία διατρανώνει την αντίθεση της σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια της ΕΦΑ Ημαθίας και στο έγκλημα που σχεδιάζει να διαπράξει και να εκτελέσει σε βάρος της πόλης ΜΑΣ με την αναοριοθέτηση.

Γι’ αυτό αύριο καλεί όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες να έρθουν στη σύσκεψη όλων των φορέων και του Δήμου στο Επιμελητήριο Ημαθίας το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 μμ όπου θα συζητηθεί το φλέγον θέμα της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας".