Επαναφορά των 100 δόσεων και φοροελαφρύνσεις ζητούν οι επαγγελματίες

Τα μείζονα θέματα που σχετίζονται με την επιβίωση δεκάδων χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έθεσε κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΕΑ) με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, υπόψιν του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών γνωστοποιήθηκαν τα παρακάτω 15 προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης:

1. Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για όλους τους οφειλέτες και απεμπλοκή της ρύθμισης από τις τρέχουσες οφειλές

2. Σύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με το taxis

3. Μη εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων για τις πολύ μικρές , μικρές και μεσαίες οντότητες και παράταση της εφαρμογής από το 2017 για τις υπόλοιπες οντότητες

4. Το αφορολόγητο των μισθωτών – συνταξιούχων να εφαρμόζεται και για τους επαγγελματίες

5. Φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις για την απασχόληση προσωπικού με σχέσεις εξηρτημένης εργασίας

6. Μείωση των προστίμων των 250 ευρω και των 500 ευρώ στη μη υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων και κατάργηση του διπλασιασμού και του τετραπλασιασμού των ανωτέρω προστίμων σε περίπτωση υποτροπής εντός 5ετίας

7. Απεμπλοκή της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας από την υποβολή φορολογικής δήλωσης (π.χ. νέοι φορολογούμενοι, νέες εταιρείες κλπ.)

8. Τα ποσά υπερείσπραξης και τα ποσά επιστροφών να τακτοποιούνται από το φορολογούμενο μέσω taxis

9. Παράταση των μεταβατικών διατάξεων του Ν.4337 / 2015 ( αφορά πλαστά και εικονικά) τόσο του αρχικού χρόνου των 90 ημερών, καθώς επίσης και τη ρύθμιση του οφειλόμενου ποσού σε 24 δόσεις (πάγια ρύθμιση)

10. Οι εκπρόθεσμες διακοπές φυσικών ή νομικών προσώπων να βασίζονται στο πραγματικό γεγονός

11. Αδήλωτα κεφάλαια. Ποια είναι η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών, ποιοι είναι οι συντελεστές και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή

12. Πότε θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές

13. Ο φόρος των μερισμάτων να παραμείνει στο 10%

14. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

15. Εφαρμογή της απόφασης ΔΕΑΦ Α' 1144110 ΕΞ 2015/5.11.2015

Σύμφωνα με το ΕΕΑ, ο κ. Αλεξιάδης είδε θετικά το σύνολο των αιτημάτων του ΕΕΑ και δεσμεύθηκε να συμβάλει προκειμένου να ικανοποιηθούν, ώστε να δοθούν πολύτιμες "ανάσες" σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους που έχουν επιβαρυνθεί από την υπερφορολόγηση και κινδυνεύουν από τις συνέπειες που θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό.

Ήδη, όπως είπε στην αντιπροσωπεία του ΕΕΑ, μελετάται διεξοδικά η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα οι διαμεσολαβούντες να θεωρηθούν μισθωτοί, ώστε να μην κινδυνεύσουν με πλήρη αφανισμό εξαιτίας του νέου φορολογικού. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος στα 15 βασικά σημεία που έθεσε υπόψιν του κ. Αλεξιάδη το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

πηγή: www.euro2day.gr