Taxisnet: Δεν δέχεται να πληρωθούν οι φόροι σε 12 δόσεις

eforia-2

Ανεφάρμοστος στην πράξη παραμένει ο νόμος 4174/2013 που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία σε 12 μηνιαίες δόσεις ακόμη κι αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Οι φορολογούμενοι που επιχείρησαν τις τελευταίες ημέρες να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση προκειμένου να εξοφλήσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις αντί σε 3 διμηνιαίες δόσεις το φόρο που προέκυψε από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής τους δήλωση διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά αδύνατον. Η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για τη ρύθμιση των οφειλών δεν επέτρεπε στους φορολογούμενους να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση καθώς το σύστημα δέχεται μόνο τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Δηλαδή ενώ ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν σε 12 δόσεις ακόμη και οι οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες το ηλεκτρονικό σύστημα δεν το επιτρέπει. Κι αυτό 7 μήνες μετά την εφαρμογή της διάταξης.

Έτσι οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου μέχρι τις 31 Ιουλίου που εκπνέει η προθεσμία θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την 1η Αυγούστου προκειμένου να καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση της οφειλής για να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν την ληξιπρόθεσμη οφειλή καθώς και το υπόλοιπο ποσό που δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο σε περισσότερες δόσεις. Σημειώνεται ότι η κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,74%.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η νέα γενική γραμματέας κ. Κ. Σαββαϊδου φέρεται να έχει δώσει εντολή στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έτσι ώστε μέχρι τις 31 Ιουλίου να έχει διορθωθεί η εφαρμογή και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Εξάλλου χθες η ΓΓΔΕ άρχισε να στέλνει email στους φορολογούμενους με τα οποία τους ενημέρωνε ότι έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα στο μήνυμα αναφέρεται ότι «Σας ενημερώνουμε ότι μετά την εκκαθάριση της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος οικ. έτους 2014, εκδόθηκε Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε από το Taxisnet».

πηγή: www.imerisia.gr