Ενημέρωση Αδειοδοτημένων Εγκαταστάσεων, για την Έναρξη Διενέργειας Περιοδικών Επιθεωρήσεων

epimelitirio ima

Σύμφωνα με το π.δ. 126/2012(Α ́227) εισάγεται ο θεσμός των περιοδικών επιθεωρήσεων από πιστοποιημένους επιθεωρητές οι οποίοι πληρούν τα καθοριζόμενα στο ανωτέρω προεδρικό διάταγμα (αρ.3) και κατόπιν της ακολουθούμενης διαδικασίας πιστοποίησης (αρ.4) εγγράφονται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Επιθεωρητών αποκτώντας τη σχετική άδεια επιθεωρητή η οποία και διακρίνεται στις εξής κατηγορίες : άδεια επιθεωρητή για δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και άδεια επιθεωρητή για δραστηριότητες κάθε βαθμού όχλησης.

Το Μητρώο Πιστοποιημένων Επιθεωρητών δημοσιοποιείται στην ηλεκτρονική πύλη (www.anaptixi.gov.gr) και στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr) υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.

Η επιθεώρηση άδειας λειτουργίας αφορά στη διαδικασία με την οποία ελέγχονται οι μεταποιητικές και συναφείς εγκαταστάσεις, που λειτουργούν νόμιμα με Υπεύθυνη Δήλωση ή με άδεια λειτουργίας αορίστου χρόνου, για την διαπίστωση της τήρησης ή μη των όρων και περιορισμών, που προβλέπονται στα άρθρα 17-40 του ν. 3982/2011 και στη λοιπή ισχύουσα νομοθεσία για την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων (αρ.2). Οι περιοδικές επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων που λειτουργούν νόμιμα με Υπεύθυνη Δήλωση ή με άδεια λειτουργίας αορίστου χρόνου, πραγματοποιούνται από τους πιστοποιημένους επιθεωρητές κάθε 5 έτη.

Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις (αρ.12), οι περιοδικές επιθεωρήσεις στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις- επιχειρήσεις, θα αρχίσουν να διενεργούνται από το επόμενο τρίμηνο μετά την ανάρτηση του Μητρώου Πιστοποιημένων Επιθεωρητών στη δικτυακή πύλη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και στην ηλεκτρονική πύλη – portal (www.anaptixi.gov.gr), εν προκειμένω την 1η Απριλίου 2015.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Ημαθίας www.imathiachamber.gr