Επιμελητήριο: Πληροφορίες για το "Ελληνικό Σήμα"

elliniko sima

Με το ν. 4072/2012 θεσπίστηκε το σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, κοινώς «Ελληνικό Σήμα», με στόχο να ταυτοποιήσει την ελληνική προστιθέμενη αξία προϊόντων και υπηρεσιών διαφόρων κατηγοριών, εδραιώνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το ελληνικό σήμα είναι κρατικό και απονέμεται προαιρετικά, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται από τον οικείο κανονισμό, κατά κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί κανονισμοί για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και για τα αλκοολούχα ποτά και οι Φορείς Απονομής είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Γενικό Χημείο του Κράτους αντίστοιχα. Επίκεινται όμως και άλλοι κανονισμοί στο εγγύς μέλλον, που θα καλύψουν την πλειονότητα των προσφερομένων αγαθών και υπηρεσιών.

Η υιοθέτηση του ελληνικού σήματος πιστοποιεί με ασφάλεια τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για την ελληνικότητά τους. Συνεπώς οι επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν επωφελούνται από την αναγνωρισιμότητά του, εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν και να προωθήσουν το σύστημα απονομής ελληνικού σήματος, μπορούν να βρουν πληροφοριακό υλικό στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Ημαθίας www.imathiachamber.gr.