Την Παρασκευή 24 Απρίλη ξεκινά το Φεστιβάλ Υδροκίνησης στη Νάουσα

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα RESTOR HYDRO οργανώνει στις 24-26 Απριλίου 2015 φεστιβάλ Υδροκίνησης. Προσκαλεί όλους τους πολίτες του δήμου Νάουσας να συμμετάσχουν στις δράσεις για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να μάθουν οι μικρότεροι την προβιομηχανική και Βιομηχανική ιστορία της περιοχής μας ώστε να αξιοποιήσουν το παρελθόν προς όφελος του παρόντος κοιτώντας πάντα προς το μέλλον. Στις ευρωπαϊκές πόλεις με υδροκίνητες εγκαταστάσεις πραγματοποιούνται ετήσια Φεστιβάλ με τον τίτλο mill days γιατί όχι και στην ελληνική πόλη του Λευκού Άνθρακα.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας με το Φεστιβάλ ανοίγει ένα δημόσιο διάλογο για την υδροκίνηση ως τρόπου βιώσιμης ανάπτυξης. Οι υδροκίνητες εγκαταστάσεις (μύλοι και εργοστάσια) μπορούν να παράξουν καθαρή Ενέργεια και ταυτόχρονα να γίνουν και τόποι εργασίας, τουρισμού, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Για να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε τι έχουμε στη διάθεση μας. Το Φεστιβάλ στοχεύει να σας μυήσει στο βιομηχανικό μονοπάτι της Νάουσας με τρόπο που αναδεικνύει την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής και το πολιτισμό της την παράδοση της τη σύγχρονη εικόνα της.

Την Παρασκευή 24 Απριλίου στα ΕΡΙΑ και σε συνεργασία με το NIFF παρουσιάζεται ντοκιμαντέρ με αντίστοιχη θεματολογία . Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Στυλιανού Λιάνα μιλά για το νερό ως πηγή ενέργειας και πολιτισμού και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού δήμου Νάουσας κ. Μάντσιος μιλά για το όραμα του δήμου για την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς.

Το Σάββατο 25 Απριλίου ανοίγουν όλες οι υδροκίνητες εγκαταστάσεις (ιδιωτικές και δημοτικές) και σε κάθε μια αξιόλογοι εκπαιδευτές, καλλιτέχνες, παραμυθάδες, λαογράφοι, ερευνητές, ηθοποιοί, μουσειοπαιδαγωγοί και μουσικοπαιδαγωγοί συνεργάζονται σε ένα σύνολο δράσεων που ξεκινούν στις 9.00 και τελειώνουν στις 19.30. Ακολουθεί στον πολυχώρο ΒΕΤΛΑΝΣ ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με τις δυνατότητες και ευκαιρίες αξιοποίησης των υδροκίνητων εγκαταστάσεων με ομιλητές τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Παπαντώνη Δημήτρη, το καθηγητή κ. Μανωλάκο Δημήτρη το αρχιτέκτονα μηχανικό κατασκευαστή του Μουσείου Δημητσάνας κ. Νομικό και άλλους έγκριτους επιστήμονες λαογράφους και ερευνητές.

Την Κυριακή στα ΕΡΙΑ σε συνεργασία με το συμβούλιο της κοινότητας Νάουσας οργανώνεται εκδήλωση με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως και του τμήματος Μπαλέτου της Ευξείνου Λέσχης επίσης θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ «Νάουσα» του συμπολίτη μας Γρηγόρη Αντιφάκου και θα μιλήσει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού θρόνου Στυλιανός Μακρής για το Νερό στην Ορθοδοξία. 
Το Φεστιβάλ οργανώνεται από το πρόγραμμα RESTOR HYDRO Intelligent Energy Europe – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας. Συνεργάζεται το NIFF, η Εύξεινος Λέσχη, οι Οινοποιοί Νάουσας, η κοινότητα Νάουσας . Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και του Δήμου Νάουσας.

Δείτε το πρόγραμμα κάνοντας κλικ εδώ!