Ενημέρωση για την κομποστοποίηση – ανακύκλωση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας και άλλες δράσεις του σχολείου

Από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,  την  Τετάρτη  18/3/2015  ο  υπεύθυνος  του  Δήμου  για  την  κομποστοποίηση –  ανακύκλωση,  κ. Χαϊτίδης Αναστάσιος,  ήρθε   στο  σχολείο μας  το  τελευταίο  δίωρο.

Η  συγκέντρωση  των  μαθητών  της  Ε΄ και  ΣΤ΄  τάξης  έγινε  στο  αμφιθέατρο  του   σχολείου  παρουσία  των  εκπαιδευτικών  των  τάξεων.  Η παρουσίαση  ξεκίνησε  με  συζήτηση  και  αναφορά  σε  προηγούμενες  συναντήσεις. Παρακολουθήσαμε  μια  σειρά  ολιγόλεπτων  ταινιών σχετικές  με  το   θέμα  και  επακολούθησαν  ερωτήσεις   και  προβληματισμοί.  Μιλήσαμε  για  την  ανακύκλωση  που  πρέπει  να  πραγματοποιούμε  στις   λάμπες,  στα  πλαστικά,  στο  γυαλί, στο  αλουμίνιο,  στο  λευκοσίδηρο  στις  μπαταρίες  στο  τηγανέλαιο,  στις  φλούδες  κ.α.

Ο  υπεύθυνος   μας  έδωσε  ένα  σύντομο  ερωτηματολόγιο  και  δύο  έντυπα  μεγέθους  Α4 με  οδηγίες   για  την  προστασία  του  περιβάλλοντος”.

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

“Στo πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου, την Παρασκευή 20/3/2015,  οι μαθητές της Δ1 τάξης , αφού έγραψαν μόνοι τους ένα θεατρικό, το οποίο σκηνοθέτησαν και έπαιξαν. Στη συνέχεια το παρουσίασαν στους μαθητές της Β2 τάξης.

Η προσπάθειά τους αυτή χειροκροτήθηκε από όλους”.

21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων

“Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στις 21 Μαρτίου, η σχολική μονάδα, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων την Πέμπτη 19/03/2015  και  την Παρασκευή 20/3/2015 αφιέρωσε  δύο διδακτικές ώρες σε δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των φυλετικών διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα.

Σκοπός των δράσεων είναι  η ένταξη και εκπαιδευτική στήριξη όλων των μαθητών, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, αποκρούοντας κάθε ρατσιστική πρόκληση με σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα σωματική, πνευματική, συναισθηματική και κάθε διαφορά γλώσσας, φυλής, θρησκείας, χρώματος.

Στις τάξεις πραγματοποιήθηκαν ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, παραμυθιών και προβολή βίντεο. Συζητήθηκαν οι αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο καθώς και οι μορφές που παίρνει. Στη συνέχεια οι μαθητές μας έγραψαν τα μηνύματά τους κατά του ρατσισμού, δημιούργησαν αφίσες και  κολλάζ τα οποία αναρτήθηκαν σε χώρους του σχολείου.”

Λίγα λόγια για την ημέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μας καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

(Πηγή: http://www.sansimera.gr/worldays/6#ixzz3VQmDwCQN)

Επίσκεψη κτηνιάτρου

“Την Πέμπτη 12/3/2015 επισκέφτηκε τους μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου η Κτηνίατρος κ. Στούμπη από το Κτηνιατρείο Βέροιας, στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης «Τα ζώα της γειτονιάς μας».

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την φροντίδα των ζώων και την προστασία τους απ’ αυτά. Είχαν ακόμα την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με θέματα που τους αφορούν”.

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Δ΄ τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας

“Η Δ΄ τάξη του σχολείου επισκέφτηκε στις 11/3/2015 το Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας όπου τα παιδιά με την παρουσία ξεναγού είδαν από κοντά όλα τα εκθέματα του Μουσείου και ήρθαν σε επαφή με το σημαντικό αυτό κομμάτι της ιστορίας μας.

Μετά επισκέφτηκαν το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Εκεί με τη βοήθεια μοναχού άκουσαν για την ιστορία του μοναστηριού και απόλαυσαν την υπέροχη θέα που προσφέρει το μοναστήρι. Είδαν από ψηλά τον ποταμό Αλιάκμονα και αισθάνθηκαν δέος και κατάνυξη στους χώρους του μοναστηριού”.