Πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής σε σχολεία της Ημαθίας

sex agogi

Το πρώτο τετραήμερο του Μαρτίου υλοποιείται ενημερωτικό πρόγραμμα Διαφυλικής Αγωγής στα σχολεία της στην Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης & Αναπαραγωγικής Υγείας, κατόπιν έγκρισης του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.
Εισηγήτρια είναι η κ. Τσεμπέρη Καλλιόπη, σύμβουλος της Εταιρείας και του Κέντρου Οικογ. Προγραμματισμού της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η οποία εδώ και είκοσι πέντε χρόνια οργώνει κυριολεκτικά την Ελλάδα εκπαιδεύοντας και ενημερώνοντας μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς σε θέματα Σεξουαλικής Αγωγής & Υγείας.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι η διαχείριση της σεξουαλικότητας των εφήβων με ασφάλεια, η υπεράσπιση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των εφήβων, η δημιουργία υγιών σχέσεων & η πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Σημαντικό κομμάτι της ενημέρωσης καλύπτει η πρόληψη της μετάδοσης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (Σ.Μ.Ν.) και η μείωση των εκτρώσεων καθώς η χώρα μας - δυστυχώς - βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Το εργαλείο για την επιτυχία όλων αυτών είναι η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και επικοινωνίας τόσο στην οικογένεια όσο και στο σχολείο, δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον συνεργασίας, όπου τα παιδιά θα νοιώθουν προστατευμένα και συγχρόνως ελεύθερα να κάνουν υπεύθυνες επιλογές ζωής.

Τα σχολεία όπου θα γίνουν διαλέξεις είναι: 1ο & 2ο Γ. Αλεξάνδρειας, 2ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας, Γ. Καβασίλων, Γ. Κοπανού, Γ. Βεργίνας, 1ο Λάππειο Γ. Νάουσας και Γ.-Λ.Τ. Ριζωμάτων. Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας με θέμα: "Σχέσεις στην οικογένεια. Ας μιλήσουμε ανοιχτά με τα παιδιά μας", ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη μετά το πέρας των μαθημάτων θα ακολουθήσουν ενημερώσεις γονέων σε Νάουσα & Ριζώματα.