Ενημέρωση για το ισχύον νομικό πλαίσιο ως προς την παροχή υπηρεσιών των φροντιστηρίων

Το τμήμα εμπορίου και τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ημαθίας έχοντας υπόψη  πολλά ερωτήματα των πολιτών, σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο ως προς την παροχή υπηρεσιών των φροντιστηρίων, ενημερώνει ότι:

"Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 και 87 της Α2-718 ΦΕΚ 2090/31-7-2014_Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) _ « Τα ιδιωτικά σχολεία γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης , τα κάθε είδους φροντιστήρια και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, τα ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, είναι υποχρεωμένα να έχουν συντεταγμένους τιμοκαταλόγους, που θα διατηρούν στο κατάστημά τους , τους οποίους θα θέτουν στην διάθεση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και σπουδαστών , εφόσον οι τελευταίοι το ζητήσουν. Στους τιμοκαταλόγους αυτούς θα αναγράφονται οι τιμές των πάσης φύσεως παρεχόμενων υπηρεσιών (δίδακτρα, μεταφορικά, προαιρετικές υπηρεσίες κλπ) που ισχύουν για την τρέχουσα σχολική χρονιά).

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ (2.000 €). Το πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.

Επίσης τα κάθε είδους φροντιστήρια, τα ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης , εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, και οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί υποχρεούνται να καταθέτουν σε ηλεκτρονική μορφή στη Διεύθυνση Παρατηρητηρίου Τιμών και Τιμοληψιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) το αργότερο μέχρι την15η Ιουνίου εκάστου έτους τιμοκατάλογο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους για το επόμενο έτος, Υπόδειγμα φόρμας υποβολής τιμοκαταλόγων υπάρχει στην ιστοσελίδα e-prices.gr.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο χιλίων ευρώ (1.000 €). Το πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής."