BANNER ME POS 987x100px

Μύηση στην Πολυγλωσσία και στο Ραδιόφωνο για μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καθώς και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας – ΕΡΤ3 στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιούνται φέτος στο σχολείο μας, “Pluralites- je me souviens…” και “Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο European School Radio” που συντονίζουν οι καθηγήτριες, Λούκα Μαριάννα και Σκουμποπούλου Χαρά.

Η ανακοίνωση του σχολείου αναφέρει:

Συμμετοχή σε βιωματικό εργαστήριο στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Πρώτος σταθμός ήταν η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ όπου η Επίκουρη καθηγήτρια στο Γαλλικό Τμήμα του ΑΠΘ και υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας PLURALITES, κα Μουσούρη Ευαγγελία, υποδέχτηκε την ομάδα των μαθητών μας και μετά από μια ενδελεχή ξενάγηση στους χώρους των κτιρίων της Παλαιάς και της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποίησε με την κα Αγάπη Χαρισούλη, μέλος της ερευνητικής ομάδας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια, βιωματικό εργαστήριο αφύπνισης στις ξένες γλώσσες.

 

Η ερευνητική ομάδα Pluralites εφαρμόζει πολυγλωσσικές και πολυπολιτισμικές δραστηριότητες, καθώς είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την παραγωγή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιείται στα εργαστήρια και σε δραστηριότητες σύμφωνες με το πλαίσιο πλουραλιστικών προσεγγίσεων στην Εκπαίδευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι βασισμένο στην εμπλοκή διαφόρων γλωσσών και πολιτισμών.

 

Αυτό το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε και στους μαθητές του σχολείου μας με συνδυασμό παιχνιδιού σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και με στόχο την διευκόλυνση στην εκμάθηση τους, την ευαισθητοποίηση τους στη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία αλλά προπάντων στην ενθάρρυνση της επιθυμίας των παιδιών για μάθηση.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν στο εργαστήριο με ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η επαφή τους με τις ποικιλίες των γλωσσών γίνεται κατ’ έτος στο σχολείο μας στη γιορτή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος του εργαστηρίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνεντεύξεις από την υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας Pluralites καθώς και από το μέλος της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησαν το βιωματικό εργαστήριο προκειμένου να τις αξιοποιήσουν σε ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στην πολυγλωσσία που προετοιμάζουν και η οποία θα μεταδοθεί το επόμενο διάστημα στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio.

Ξενάγηση στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας – ΕΡΤ3

Επόμενος σταθμός της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τους μαθητές ήταν ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας – ΕΡΤ3 όπου μυήθηκαν στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου.

 

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση από τον κ. Γιάννη Τσολακίδη, προϊστάμενο παραγωγής Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, καθώς και την κα Ζωή Κουτελοπούλου, ηλεκτρονικό του σταθμού, από τους οποίους ενημερώθηκαν για τις εγκαταστάσεις, την ιστορία και τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής ζωντανών αλλά και ηχογραφημένων ραδιοφωνικών εκπομπών από τα Α΄και Β΄ Προγράμματα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, 958 και 102fm. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι υπεύθυνοι του σταθμού απάντησαν στα πολλές απορίες των μαθητών. Το υλικό της ξενάγησης και της συζήτησης θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής στο μαθητικό ραδιόφωνο.

 

Η επίσκεψη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγάπη, το ενδιαφέρον αλλά και την επιθυμία των μαθητών για παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο στούντιο στις νέες εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές – ραδιοφωνικοί παραγωγοί δέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά την πρόταση του κ. Τσολακίδη την πρόταση – πρόσκληση να στείλουν επιλεγμένη ραδιοφωνική εκπομπή τους προκειμένου να μεταδοθεί από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους ξεναγούς μας και υπεύθυνους των εργαστηρίων.