Μαθητές του 1ου Δημοτικού Βέροιας σε διαγωνισμό ρομποτικής

Κάθε χρόνο το FIRST LEGO League δημοσιεύει μια πρόκληση, που είναι βασισμένη σε ένα ρεαλιστικό επιστημονικό πρόβλημα. Κάθε Πρόκληση έχει τρία μέρη: το Robot Game, το Project και τα Core Values. Ομάδες από δύο έως και δέκα άτομα, με τουλάχιστον έναν ενήλικο προπονητή, συμμετέχουν στην Πρόκληση προγραμματίζοντας ένα αυτόνομο ρομπότ για να σκοράρουν πόντους στην θεματική πίστα (Robot Game), προτείνοντας λύσεις στο πρόβλημα που έχουν ανιχνεύσει (Project) λειτουργώντας πάντα με τις θεμελιώδεις αξίες (Core Values).  Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είναι το City Shaper και οι ομάδες καλούνται να ερευνήσουν λύσεις σε θέματα που αφορούν τα κτίρια και τους χώρους της πόλης τους.

Οι Star City Troopers και οι Probots, οι δυο ομάδες αγωνιστικής ρομποτικής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας θα διαγωνιστούν στους προκριματικούς στις 15-16 Φεβρουαρίου 2020, στη Θεσσαλονίκη. Οι προπονητές είναι εθελοντές γονείς του Σχολείου.

Το πρόβλημα που έχουν επιλέξει να λύσουν οι Star City Troopers είναι η διευκόλυνση καθοδήγησης ατόμων με περιορισμένη όραση μέσα σε μια δημόσια υπηρεσία ώστε να εξυπηρετούνται με ευκολία και αυτονομία. Η ομάδα προτείνει μια οικονομική λύση αναπτύσοντας μια έξυπνη εφαρμογή για κινητά IOS ή Android όπου θα αναγνωρίζει κώδικες QR μέσα σε ένα χώρο. Πιλοτικά επιλέχθηκε το Δημαρχείο της Βέροιας μετά από την ενθαρρυντική συνάντηση που πραγματοποίησε η ομάδα και οι προπονητές της με την Αντιδήμαρχο Παιδείας.

Πριν μπει κάποιος σε ένα κτίριο προσβάσιμο σε άτομα με μειωμένη όραση θα υπάρχει ένας εξωτερικός κώδικας QR που θα του δίνει πληροφορίες για τα διαθέσιμα σημεία πλοήγησης εντός του κτιρίου και θα μπορεί να επιλέξει τον προορισμό του. Εντός του κτιρίου, οι κώδικες QR μπορούν να βρίσκονται μέσα στο πάτωμα σε σταυροδρόμια όπου θα καθοδηγούν το άτομο στο σωστό προορισμό που έχει επιλέξει. Η καθοδήγηση από έναν κώδικα QR στον επόμενο θα γίνεται μέσω μιας και μοναδικής εμφανούς κίτρινης γραμμής. Το διαθέσιμο μπαστούνι θα έχει έναν σένσορα ενσωματωμένο που θα ακολουθεί την κίτρινη γραμμή και αν βγαίνει εκτός θα δίνει ηχητική ειδοποίηση και δόνηση.

Η εφαρμογή ονομάζεται Smart Navigation for VIPs (Visually Impaired People) γιατί VIPs είμαστε όλοι!

probots1

Η ομάδα Probots ασχολήθηκε με την ανάπλαση του πάρκου της Εληάς σε PR Smart Park. Οι «μηχανικοί» του 1ου Δημοτικού δημιούργησαν ένα πάρκο φιλικό προς όλους τους πολίτες, με πολλές καινοτομίες.

Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί ένα adventure park, το οποίο θα αποτελείται από μία μεγάλη έξυπνη τσουλήθρα, έναν τοίχο αναρρίχησης, μία γέφυρα που θα συνδέει δύο δέντρα, και μία πυραμίδα αναρρίχησης.  Επίσης, υπάρχει και ένα τηλεσκόπιο για την παρατήρηση των άστρων ή του κάμπου της Ημαθίας.

Σχετικά με την έξυπνη τσουλήθρα, επειδή το ύψος είναι μεγάλο, έπρεπε να κατασκευαστεί με τρόπο που να παρέχει ασφάλεια στα παιδιά. Έτσι, στην κορυφή της τοποθετήθηκαν φανάρια -κόκκινο και πράσινο- που λειτουργούν παίρνοντας εντολές από δύο αισθητήρες αφής που βρίσκονται στην αρχή και στο τέλος της τσουλήθρας.

Προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, δημιουργήθηκε μια παιδική χαρά με ειδικά παιχνίδια και κατάλληλο τάπητα, προστέθηκαν ειδικοί διάδρομοι, και ορίστηκαν μερικές θέσεις στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ. Επίσης, δημιουργήθηκε η έξυπνη διάβαση, στο σημείο που συναντιέται η οδός Ελιάς με το πάρκο. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν δύο αισθητήρες απόστασης στον δρόμο, οι οποίοι ελέγχουν εάν έρχεται αυτοκίνητο, και δύο αισθητήρες στα πεζοδρόμια, οι οποίοι ελέγχουν εάν έρχεται πεζός. Όταν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν συγχρόνως αυτοκίνητο και πεζό, τότε η διάβαση κυριολεκτικά «ανάβει», για να αναγκάσει τον οδηγό του αυτοκίνητου να σταματήσει.