Εγκαινιάστηκε το ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το πρώτο ΚΔΑΠ ΜΕΑ στο φάσμα του αυτισμού και συγγενών παθήσεων εγκαινιάστηκε στην Βέροια, το απόγευμα του Σαββάτου. Πρόκειται για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ της Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό (ΜΑμΑ) με έδρα το Ειδικό Σχολείο Βέροιας.

Σε μια συγκινητική εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φίλοι, γονείς και παιδιά, ο π. Αλέξανδρος από την ενορία Αγίου Γεωργίου τέλεσε τον αγιασμό, σε αυτήν την νέα δομή.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της ΜΑμΑ, Ελένη Γεωργιάδου Στεφανάκη, η οποία βαθιά συγκινημένη αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε το ‘ταξίδι’ του συλλόγου, τον οποίο αγκάλιασε η τοπική κοινωνία.

Στο πρώτο ΚΔΑΠ ΜΕΑ του νομού απασχολούνται παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, άτομα με αναπηρία, παιδιά του ειδικού σχολείου - γυμνασίου Βέροιας και παιδιά που στο σχολείο έχουν παράλληλη στήριξη. Με τους εκπαιδευτές τους τα παιδιά περνούν δημιουργικές στιγμές, σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον και φεύγουν με χαμόγελο. «Αυτό το χαμόγελο είναι η κινητήριος δύναμη του συλλόγου», τόνισε η κα Γεωργιάδου.

Τέλος, ευχαρίστησε όσους στήριξαν αυτήν την προσπάθεια (τοπικές αρχές και εθελόντρια Δρ Ειρήνη Αναγνώστου Κελεπούρη), καθώς και την «καρδιά του ΚΔΑΠ» κι αυτοί είναι οι εκπαιδευτές και οι γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών.

Στη συνέχεια η αντιπρόεδρος του συλλόγου, Ευδοξία Ακρίβου, μίλησε από καρδιάς για το τι ήταν η ΜΑμΑ γι αυτήν. «Μια λέξη, που δεν είπε ποτέ», κι αναφέρθηκε στη λέξη ‘μαμά’ που το παιδί της δεν είπε ποτέ. Μίλησε για το σήμερα, που είναι γεμάτο αγκαλιές, φιλίες, ένας όμορφος κόσμος, αλλά και για το αύριο, που δεν θα είναι αυτή εδώ.

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, Αρχιμ. Παύλος Σταματάς, με τον λόγο του συγκίνησε τους παρευρισκόμενους. Μίλησε για την αξία κάθε ανθρώπου, που είναι η εικόνα του Θεού και τα δικαιώματά του. «Σκοπός του συλλόγου είναι η αγάπη και ο σεβασμός. Κι όσον αφορά τη λέξη Μέριμνα που εμπεριέχεται στην ονομασία του συλλόγου ΜΑμΑ, αυτή σημαίνει πρόνοια του Θεού. Η κάθε μέριμνά σας είναι η πρόνοια του Θεού, όπως η πρόνοια της μητέρας που δεν σταματά ποτέ… Μην λυγίσετε. Χρειάζεται υπομονή και θυσία», είπε μεταξύ άλλων.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος ήταν θετικός στο να βοηθήσει αυτές τις μητέρες για την δημιουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ. «Ήταν μία πρόκληση να γίνει το πρώτο ΚΔΑΠ ΜΕΑ στην Βέροια, ειδικά από ανθρώπους που δεν ήθελαν να βγάλουν χρήματα. Ο Δήμος Βέροιας στάθηκε αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια και θα συνεχίσει να συμπορεύονται. Θα συνεχίσουμε μαζί να τιμούμε και να εκτιμούμε αυτό που κάνετε», είπε, ενώ στάθηκε και στον συμβολισμό των ημερών, μιας και τα εγκαίνια του κέντρου έγιναν λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, μεταφέροντας το μήνυμα της ελπίδας της Γεννήσεως.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η εθελόντρια του συλλόγου, Σχολική Ψυχολόγος Ειρήνη Αναγνώστου Κελεπούρη. Ξεκινώντας αναφέρθηκε πως βγήκε το όνομα του συλλόγου ΜΑμΑ και στους λόγου δημιουργίας του συλλόγου. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αγωγής του ΚΔΑΠ, το οποίο κινείται σε τρεις άξονες:

- Ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω δημιουργικότητας

- Προετοιμασία εφήβων ώστε να βρουν μια ισότιμη θέση

- Ισότιμη ανάπτυξη σχέσεων που είναι οι κύριες δυσκολίες των παιδιών

Ακολούθησε η προβολή βίντεο, με ευχές και σκέψεις από επίτιμα μέλη του συλλόγου. Κι αυτά δεν ήταν άλλα από τον ηθοποιό Γιώργο Καραμίχο που βρίσκεται στο Λος Άντζελες και την επιστημονική συνεργάτη του συλλόγου, ψυχολόγο Λουκία Τσιάμη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η κα Μάνια από το Ειδικό Σχολείο, η οποία είπε ότι πρώτη φορά συστεγάζονται δύο δομές (η μία λειτουργεί το πρωί και η άλλο από το μεσημέρι). Επίσης τόνισε για την δημιουργία στέγης αυτόνομης διαβίωσης μαθητών στην περιοχή μας.

Προβλήθηκε ένα βίντεο από στιγμές των παιδιών στο ΚΔΑΠ και κλείνοντας παρατέθηκε μπουφές με εκλεκτά εδέσματα για όλους.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα Τόπη, ο πρόεδρος ΚΕΠΑ Θεόφιλος Κορωνάς, ο εκπρόσωπος της Ι Μεραρχίας Πεζικού Χρήστος Κουτσαντάς, η πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νίκος Τομπουλίδης, η μητέρα του ηθοποιού Γ. Καραμίχου, εκπρόσωποι του Έρασμου, του ΔΗΠΕΘΕ κ.α.

Αρωγοί στάθηκαν και η Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Βέροιας Χρύσα Μάνια και ο δάσκαλος Παγκράτης Παυλίδης.

View this gallery on Flickr