Στη Ρουμανία το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας

Στη Ρουμανία, για μια βδομάδα, βρέθηκαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας για θέματα … χρημάτων και όχι μόνο, για θέματα Πολιτισμού, Παράδοσης, Αρχιτεκτονικής, Επιστήμης, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus ¨Money Matters¨ . Σημείο συνάντησης των εταίρων το βορειοανατολικότερο σημείο της Ρουμανίας, δίπλα στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, η Μπουκοβίνα, το «Αρχιπέλαγος των Μοναστηριών», όπως αποκαλείται η ευρύτερη περιοχή.

Οικοδεσπότες το Scoala Gimnaziala «Samson Bodnarescu», στο Galanesti-Suceava της Ρουμανίας. Ένα σύγχρονο σχολείο, όπως τα περισσότερα στην περιοχή, εξαιτίας της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο κύριος κορμός του προγράμματος, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας αφορούσε το ¨Money Matters¨. Σ’ αυτό το πλαίσιο έγιναν συναντήσεις στο χώρο του σχολείου, επισκεφθήκαμε την Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας στην Suceava, επισκεφθήκαμε τοπική εμπορική επιχείρηση η οποία με επιμονή και μεθοδικότητα εξαπλώθηκε σε μεγάλες πόλεις τςη Ευρώπης, γνωρίσαμε μικρές, τοπικές, οικογενειακές επιχειρήσεις και δραστηριότητες που προωθούν παραδοσιακά προϊόντα με ποιότητα και σεβασμό.

Άλλωστε η παράδοση ήταν ζώσα κάθε λεπτό της παραμονής μας εκεί. Δασκάλες ντυμένες με παραδοσιακά ρούχα, χώροι διακοσμημένοι με αντικείμενα του παρελθόντος τους, σίτιση με παραδοσιακές γεύσεις, μαθητές και μαθήτριες σε χορούς και έθιμα της περιοχής τους.

Σημαντική παράμετρος της παραμονής μας στο «Αρχιπέλαγος» ήταν οι επισκέψεις στα εξαιρετικής και μοναδικής αρχιτεκτονικής και εξωτερικής αγιογραφίας, των μοναστηριών της περιοχής.

"Όσον αφορά τη φιλοξενία, οι οικοδεσπότες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μας ικανοποιήσουν. Αυτή είναι και η προστιθέμενη αξία των προγραμμάτων Erasmus+. Έρχεσαι σε επαφή, δημιουργείς σχέσεις, φιλίες με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας, νοοτροπίας και παράδοσης, αναζητάς τα κοινά σημεία, τα εντοπίζεις και τα αναδεικνύεις.

Έκπληξη αποτέλεσε για την ελληνική αποστολή το γεγονός ότι στο σπίτι που φιλοξενούνταν οι μαθήτριές μας, η οικογένεια μιλούσε ελληνικά.

Το εξαιρετικό αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ που το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, κατά κοινή ομολογία των εταίρων μας, το απογείωσε μέσα από τις στοχευμένες δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες του, εδώ και δυο χρόνια φτάνει προς το τέλος του.

Αυτή, στη Ρουμανία, ήταν η τελευταία συνάντηση δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή μαθητών.

Τον Ιούνιο θα ακολουθήσει η τελική συνάντηση εργασίας, στη Μαδρίτη, όπου οι εταίροι θα κλείσουν όλα τα διαδικαστικά θέματα, θα γίνει απολογισμός, η τελική αναφορά κ.λ.π." αναφέρει η ανακοίνωση του σχολείου.