Αειφορία και Δημοκρατία με τα μάτια των μαθητών

Το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας από 13/1/2019 έως 18/1/2019 φιλοξενεί μαθητές και καθηγητές από τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Εσθονία, Πορτογαλία, Φινλανδία) στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+KA2, με θέμα «Αειφορία για τη Δημοκρατία, Δημοκρατία για την Αειφορία».

Τη Δευτέρα, 14/1/2019, οι φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και απέκτησαν μια πρώτη γνωριμία με τη χώρα, την πόλη και το σχολείο μας. Στη συνέχεια, η ομάδα στο σύνολό της έγινε δεκτή στο Δημαρχείο της Βέροιας από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας. Ο κ. Γ. Σοφιανίδης, τους μίλησε για την ιστορικότητα του κτιρίου και την πολυπολιτισμικότητα του τόπου και τους μοίρασε αναμνηστικά δώρα.

Ακολούθως, μαθητές και καθηγητές επισκέφθηκαν τον Σύλλογο Βλάχων, όπου ενημερώθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Συλλόγου κ. Δ. Γκαλαΐτση για την αρμονική συμβίωση πολλών και διαφορετικών πληθυσμών στην περιοχή μας εδώ και πολλούς αιώνες, γεύτηκαν παραδοσιακές λιχουδιές, ενώ δεν έλειψε ο χορός και το τραγούδι.

Κατόπιν περιηγήθηκαν σε ιστορικά σημεία της πόλης, γνωρίζοντας την αειφορία, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε αυτό του οικιστικού χώρου.

Τις επόμενες μέρες η ομάδα που συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus θα συνεχίσει τις εξορμήσεις της σε χώρους της περιοχής μας και τις επαφές της με φορείς που υπηρετούν τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Αειφορίας, ενώ παράλληλα θα εργαστεί για την εμπέδωση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης στην Ευρώπη.