Γνωρίζουμε τα Δικαιώματά μας στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

iev Dikaiomata-paidia

Με αφορμή την Ημέρα Δικαιωμάτων των Παιδιών, οι Α', Β', Γ', Δ', και Ε' τάξεις του Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας, "Ι. Σαφαρίκας-Ι. Μπαρμπαρούσης", ασχολήθηκαν με πληθώρα δραστηριοτήτων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε ένα θέμα που αφορά, αν μη τι άλλο, τους ίδιους.

Στην Α' Δημοτικού, τα παιδιά μαζί με την κ. Ιωάννα Ιορδανίδου, δασκάλα της Α' τάξης, ασχολήθηκαν με φύλλα εργασίας, διαθεματικά με το αντικείμενο της Γλώσσας, και στη συνέχεια παρακολούθησαν βίντεο ευαισθητοποίησης, ώστε να καταφέρουν να αντιληφθούν ευκολότερα τη φύση των δικαιωμάτων τους, παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Τέλος, κατασκεύασαν μία αφίσα στην οποία ο κάθε μαθητής κόλλησε το χαρτονένιο χεράκι του, δηλώνοντας γραπτώς το δικαίωμα που προτιμάει.

Στη Β' Δημοτικού, η δασκάλα των παιδιών, κ. Εύη Κρέξη, παρουσίασε το αντικείμενο της Ημέρας διαθεματικά με την ενότητα "Διαφημίσεις" του μαθήματος της Γλώσσας, δείχνοντας στους μαθητές το κοινωνικό βίντεο της Unicef με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών. Με αφορμή το εν λόγω βίντεο, οι μαθητές μελέτησαν τη χάρτα των δικαιωμάτων τους και εν συνεχεία συζήτησαν πάνω στην έννοια του κάθε δικαιώματος, επιλέγοντας και ζωγραφίζοντας αυτό της αρεσκείας τους.

Στη Γ' τάξη, η κ. Αθηνά Τουλίκα διάβασε με τους μαθητές το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά "Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι", σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο παρουσιάζει την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μέσα από εικόνες. Ήρωες του βιβλίου είναι ζώα, παιχνίδια, και παιδιά, και ο κάθε ήρωας παρουσιάζει ένα από τα δικαιώματα των παιδιών, υπερασπίζοντάς το μέσα από τις εικόνες. Στη συνέχεια, η τάξη επισκέφτηκε τη σελίδα του Συνηγόρου του Παιδιού, όπου οι μαθητές ασχολήθηκαν με κουίζ, προσπαθώντας να μαντέψουν το δικαίωμα που περιγραφόταν σε κάθε ερώτηση. Στόχος των δραστηριοτήτων ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές για τα δικαιώματά τους και φυσικά να διαβάσουν ένα ακόμη βιβλίο.

Στη Δ' τάξη, ο κ. Γιάννης Μαρμαράς μαζί με τους μαθητές του ανέλυσαν τη σημασία της ημέρας και τις έννοιες που αυτή περικλείει, και στη συνέχεια ο κάθε μαθητής δημιούργησε πάνω στα δικαιώματα, είτε μέσω ζωγραφιάς είτε μέσω κειμένου.

Στην Ε' τάξη, οι μαθητές παρακολούθησαν ενημερωτικό βίντεο πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, μαζί με τη δασκάλα τους, κ. Κωνσταντίνα Καρλή, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση πάνω στη χάρτα των δικαιωμάτων των παιδιών. Ο κάθε μαθητής επέλεξε ένα από τα δικαιώματα, και τέλος η τάξη δημιούργησε αφίσα όπου το κάθε παιδί επέλεξε να "υποστηρίξει" το δικαίωμα που τον αντιπροσωπεύει καλύτερα.

Με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες οι μαθητές των Ι.Ε.Β. μπόρεσαν να αντιληφθούν τη σημασία της ημέρας και να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους, τα οποία θα έπρεπε πάντα να είναι αναφαίρετα.

Ζέρβα Ελευθερία-Χαρά