BANNER ME POS 987x100px

Ταξίδι "Από την Ελλάδα στα Άστρα" πραγματοποιήθηκε στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών (φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλία του Καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ερευνητή της NASA κ. Θανάση Οικονόμου, του επιστήμονα που ευτύχησε να λάβει μέρος σε όλες τις μεγάλες αποστολές για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Το ταξίδι "Από την Ελλάδα στα Άστρα" ξεκίνησε από το Εκκοκιστήριο Ιδεών το Σάββατο 14 Απριλίου και το απόλαυσαν πολλοί Βεροιώτες, κι όχι μόνο.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Χαρούλα Σαραφοπούλου και ο πρώην Πρόεδρος – μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΕ, Κώστας Παπαδόπουλος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του καθηγητή μαθηματικού και μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΕ, Γιάνννη Κερασαρίδη, ο οποίος μίλησε για "Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας". Πριν την ομιλία του ακούστηκε η μουσική υπόκρουση της ποντιακής λύρας από τον Αρχιμήδη Γεωργιάδη.

Στην συνέχεια μίλησε για «Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας» το οποίο έχουν ασχοληθεί κι ερευνήσει σπουδαίες προσωπικότητες κι έρχεται σε αξία μετά του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη. Ο κος Κερασαρίδης μίλησε για τις κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις για την ίδρυση του το 1682, το οποίο απευθύνονταν στους νέους. “Στοίχησε 12.000 χρυσές οθωμανικές λύρες, αστρονομικό ποσό για την εποχή, το οποίο συγκεντρώθηκε από την Ελληνική κοινότητα της Τραπεζούντας και των Ελλήνων της Ρωσίας, που είχαν αναπτυχθεί. Η Τραπεζούντα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του διαμεσολαβητικού οθωμανικού κράτους. Δημιουργούνται κι αναπτύσσονται οι νέες παραγωγικές σχέσεις. Υπήρχαν δύο περίοδοι για την λειτουργία του Φροντιστηρίου. Υπήρχαν περίοδοι που άκμαζε κι άλλες φορές που ήταν έτοιμο να κλείσει. Κι αυτό εξαρτιόταν από το ποιος είχε την εξουσία. Ο Επίσκοπος και η παρουσία του Πατριαρχείου ήταν καθοριστική, καθώς και στη συνέχεια της Ελληνικής Κυβέρνησης. Οι νέοι ομιλούσαν την ακραία καθαρεύουσα, απαγορεύονταν η Ποντιακή διάλεκτος και διδάσκονταν την Ελληνική ιστορία και οι απελευθερωτικοί αγώνες των Ελλήνων από τον Τουρκικό ζυγό. Η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό που θα στελέχωνε τις εμπορικές και τραπεζικές επιχειρήσεις δημιούργησε το Εμπορικό Τμήμα στην τελευταία τάξη του Φροντιστηρίου”.

Στη συνέχεια το Παράρτημα Βέροιας της ΕΜΕ τίμησε τον κ. Κερασαρίδη για την πολύτιμη προσφορά του.

Στο κλίμα της εκδήλωσης μας εισήγαγε με έναν στίχο του Σαββόπουλο ο εικαστικός Ιωάννης Ναζλίδης, ενώ προλόγισε ο Δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, ο οποίος μίλησε για την γνωριμία του με τον κ. Οικονόμου. Έδωσε κάποια στοιχεία για τη ζωή του, για τα φτωχικά παιδικά του χρόνια, για το ότι δεν γνώριζε γράμματα έως τα 11 του χρόνια και ήταν τσοπάνης, έως ότου σπούδασε Πυρηνικός Φυσικός και τα τελευταία χρόνια η ομάδα του κατασκευάζει επιστημονικά όργανα για την NASA.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο ομιλητής, ο Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος σε βίντεο προτζέκτορα έδειξε φωτογραφίες από τον τόπο του, μίλησε για την πατρίδα του τα Γρεβενά και την φτωχική ζωή του. Παρουσίασε φωτογραφίες από τις σπουδές του στην Τσεχοσλοβακία, και το πώς κατέληξε να κατασκευάζει όργανα για την εξερεύνηση της Σελήνης. Μαζί με την ομάδα του κατασκευάζει όργανα ανάλυσης του εδάφους της Σελήνης, με την μέθοδο της πυρηνικής φυσικής.

{jlex}flickr:72157694925970764{/jlex}