Ξεκινά την Παρασκευή στην Βέροια το Πανελλήνιο Μαθηματικό Συνέδριο

mathimatik eter foto

Ξεκινάει την Παρασκευή 7 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 9 Νοεμβρίου το Πανελλήνιο Μαθηματικό Συνέδριο στην Βέροια. Για την διοργάνωση του συνεδρίου μίλησαν την Δευτέρα στο Δημαρχείο Βέροιας ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Μαθηματικής Εταιρείας Στέλιος Μυόγλου και οι συνάδελφοί του Κώστας Παπαδόπουλος, Λευτέρης Ασβεστόπουλος, παρουσία του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη. 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μυόγλου στάθηκε στις θεματικές ενότητες και στο πρόγραμμα του συνεδρίου, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι 1500 - 2000 άτομα θα βρεθούν στην Βέροια αυτό το τριήμερο για τις ανάγκες του συνεδρίου και θα ξεναγηθούν στην πόλη. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης δήλωσε την υποστήριξη του δήμου σε τέτοιες διοργανώσεις.

Στο συνέδριο, οι διακεκριμένοι ομιλητές θα αναδείξουν με τις εισηγήσεις τους τις τάσεις στη μαθηματική εκπαίδευση και έρευνα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο συνέδριο, θα πάρουν μέρος εκατοντάδες σύνεδροι πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φοιτητές, μαθηματικοί και εκπαιδευτικοί από τη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και της Κύπρου.

Στόχος του επιστημονικού συνεδρίου, είναι η ανάδειξη της μαθηματικής επιστήμης και της συμβολής της, στην αναζωογόνηση της εκπαίδευσης και στην πρόοδο της κοινωνίας.

Στην ατζέντα του συνεδρίου θα βρεθούν ζητήματα όπως η έρευνα και η καινοτομία, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της μαθηματικής εκπαίδευσης στη διεθνοποιημένη, δικτυακή εποχή. Οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις, οι διεθνείς ερευνητικές κοινότητες και πρακτικές, και οι μορφές πιστοποίησης γνώσης.

Στα πλαίσια του συνεδρίου της ΕΜΕ, θα πραγματοποιηθούν επιμέρους στρογγυλά τραπέζια με εξειδικευμένα θέματα, και θα παρουσιαστούν δεκάδες νέες πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν αξιόλογοι και σημαντικοί ερευνητές από το χώρο των Μαθηματικών, Έλληνες και ξένοι, μεταξύ άλλων:

• Arzarello Ferdinando (University of . Torino) Μαθηματικός και Ερευνητής της Μαθηματικής Εκπαίδευσης, Πρόεδρος της ICMI (International Commission on Mathematical Instruction), της Ιταλικής Εθνικής Επιτροπής για τη Μαθηματική Εκπαίδευση, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας.

• Dhombres Jean (Centre Alexandre Koyré, Paris) Μαθηματικός και Ιστορικός των Επιστημών, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) και Διευθυντής Σπουδών στο Centre Alexandre Koyré της EHESS (Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών).

• Gustafson Karl, (University of Colorado Boulder ) Μαθηματικός, Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστήμιο του Colorado Boulder

• Τζεκάκη Μαριάννα (Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νικης) Μαθηματικός)

• Χασάπης Δημήτρης (Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα ΤΕΑΠΗ)

• Παπαναστασίου Νικόλαος, (Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,τμήμα Μαθηματικών)

• Παπασταυρίδης Σταύρος,(Ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Μαθηματικών)

Επίσης θα υπάρξουν και τα παρακάτω Στρογγυλά Τραπέζια που θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα των Μαθηματικών:

1ο Στρογγυλό τραπέζι Θέμα: «Διεθνείς κατευθύνσεις και Ελληνική παρουσία στην έρευνα των Μαθηματικών» Συντονιστής: Αντωνίου Ιωάννης, Καθηγητής του ΑΠΘ Εισηγητές: α) Βλάμος Παναγιώτης, αναπληρωτής Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου β) Καλογερόπουλος Γρηγόρης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ γ) Karl Gustafson, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Colorado και δ) Χαραλάμπους Χαρά, καθηγήτρια του ΑΠΘ.

2ο Στρογγυλό τραπέζι Θέμα: «Η ταυτότητα της Ελληνικής Μαθηματικής Εκπαίδευσης - το διεθνές, πλαίσιο» Συντονιστές: α) Δημάκος Γεώργιος, καθηγητής ΕΚΠΑ και β) Καλαβάσης Φραγκίσκος, καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου Εισηγητές: α) Τυρλής Ιωάννης,, καθηγητής Δ.Ε β) Φερεντίνος Σπύρος,, επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος γ) Βλάχος Θανάσης, καθηγητής Δ.Ε δ) Χατζηπαντελής Θεόδωρος, καθηγητής ΑΠΘ ε) Καρκούλιας Γεώργιος, επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, στ) Πούλος Γεώργιος, Σχολικός Σύμβουλος. Επίσης θα γίνει ειδική εκδήλωση για τα Χαρισματικά παιδιά με συντονιστή τον κ. Αντωνίου Ιωάννη, καθηγητή ΑΠΘ και Εισηγητές: α) Τυρλή Ιωάννη, β) Ασβεστόπουλο Ελευθέριο, καθηγητές Δ.Ε.

Το 31ο Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.