Το να μαθαίνεις ξένες γλώσσες με ντόπιους ομιλητές δασκάλους στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών DIDACTICA

Της Maria Sancho Conzález, υπεύθυνη του Κέντρου Ξένων Γλωσσών DIDACTICA

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να φαίνεται περίπλοκη και χρονοβόρα. Η κατανόηση της αργκό είναι κάτι που δεν μπορεί να μαθευτεί από ένα κείμενο σε κάποιο βιβλίο. Ένας ντόπιος δάσκαλος έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα. Δεν μπορεί να υπάρξει κακή αναμετάδοση σχετικά με τον πολιτισμό και τα έθιμα της χώρας. Οι ντόπιοι δάσκαλοι ομιλητές μπορούν να καταστήσουν ευκολότερη την μάθηση και κατανόηση της γλώσσας.

Τα πλεονεκτήματα της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας με ντόπιους δασκάλους ομιλητές περιλαμβάνουν:

1. Αυθεντική μάθηση: Ένας μαθητής θα εκτεθεί στην αυθεντική γλώσσα. Μέσω της μάθησης με δραστηριότητες όπως τα παιχνίδια, οι μαθητές θα μάθουν για τον πολιτισμό και πώς να μιλούν σαν να είναι η μητρική τους γλώσσα. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση της αργκό και τις εκφράσεις. Οι μαθητές θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε πραγματικές και τακτικές συζητήσεις που οι ξενόγλωσσοι χρησιμοποιούν κάθε μέρα.

2. Προφορά και χρήση της γλώσσας: Ο ντόπιος ομιλητής παρέχει ένα φυσικό τρόπο εκμάθησης των λέξεων και της γραμματικής. Οι μαθητές θα μάθουν πώς να προφέρουν σωστά τις λέξεις και τις φράσεις. Επίσης θα μάθουν πώς να μιλούν και να γράφουν χρησιμοποιώντας σωστή γραμματική και το λεξιλόγιο. Μπορούν να παρέχουν άμεση και ακριβή ανατροφοδότηση, να βοηθήσουν τους μαθητές να ξεπεράσουν κακές συνήθειες της ομιλίας.

3. Ερωτήσεις για τον πολιτισμό: Ένας ντόπιος ομιλητής είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τα έθιμα και την κουλτούρα της χώρας.

4. Συζητήσεις σε ξένες γλώσσες: Με συνομιλητή έναν ντόπιο ομιλητή ο μαθητής θα κατανοήσει τις έννοιες των λέξεων και των φράσεων έτσι όπως χρησιμοποιούνται σε μια άλλη γλώσσα και ο δάσκαλος θα είναι σε θέση να βεβαιωθεί ότι ο μαθητής τις χρησιμοποιεί σωστά.

5. Άγνωστο Λεξιλόγιο: Η εξήγηση των διαφορών μεταξύ κάποιων φράσεων και λέξεων μπορεί να είναι δύσκολη. Οι ντόπιοι δάσκαλοι θα έχουν έναν ευκολότερο τρόπο για να εξηγήσουν τα είδη των λέξεων οι οποίοι φαίνονται παράλογοι σε ένα μαθητή.

Οι ξένες γλώσσες μπορεί να είναι δύσκολες στην εκμάθηση. Οι ντόπιοι ομιλητές έχοντας τες  σαν μητρική γλώσσα γνωρίζουν πιο απλούς τρόπους για να τις εξηγούν. Όταν εφαρμόζονται όλα σωστά, μπορεί να είναι ευχάριστες και διασκεδαστικές τόσο για το δάσκαλο όσο και για τους μαθητές.