Μαθητές των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας παρακολούθησαν την ταινία «Η σοφία της Αγια-Σοφιάς»

Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου οι μαθητές των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας Ι. Σαφαρίκα – Ι. Μπαρμπαρούση παρακολούθησαν  στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας την ταινία «Η σοφία της Αγια-Σοφιάς», που έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ ΑΓΩΝΑ/ 10η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας. Ένα μνημείο αναγνωρισμένο ως παγκόσμια κληρονομιά  από την Unesco.

Η ταινία ξεκινά από τα πρώτα χρόνια ανοικοδόμησης από τους αρχιτέκτονες Ισίδωρο και Ανθέμιο, παρουσιάζει τα εκπληκτικά έργα βυζαντινής τέχνης,  την μετατροπή σε   ισλαμικό τέμενος μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και στην συνέχεια σε  μουσειακό χώρο το 1934 καθώς και τις προσπάθειες  των αρχαιολόγων να αποκαλύψουν και να συντηρήσουν τα μοναδικής αισθητικής ψηφιδωτά του ναού. Τέλος με μοναδικό τρόπο εισάγει τον θεατή στα μυστικά της εκπληκτικής αντοχής του κτίσματος που σε συνδυασμό με τον ιερό χαρακτήρα του καθιστά την Αγία Σοφία μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι μαθητές με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθήσαν την ταινία διάρκειας 90΄σε σκηνοθεσία του Olivier Julien στην οποία προβλήθηκε όλη η ιστορία της Αγίας Σοφίας από την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα.   Το ντοκιμαντέρ εισήγαγε τους μαθητές  στην ιστορία των πολιτισμών, των θρησκειών και των τεχνών, παρέχοντας και μια σύγχρονη διεπιστημονική προσέγγιση στη συντήρηση των μνημείων.