Μπατσαρά: καταβολή επιδόματος θέρμανσης στους φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από το σπίτι τους

batsara

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με θέμα την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στους φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από την πρώτη τους κατοικίακατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους τηςηΓεωργίαΜπατσαράΟ Βουλευτής θεωρεί επιτακτική την ανάγκη καταβολής επιδόματος θέρμανσης στους φοιτητές, καθώς όπως υποστηρίζει τα έξοδα για μια οικογένεια που έχει παιδιά που σπουδάζουν, είναι δυσβάσταχτα και μια επιδότηση για τη θέρμανσή τους, θα ήταν ένα σημαντικό βοήθημα στον δύσκολο αγώνα που δίνουν. Επίσηςθεωρεί ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο χρηματοδοτικό κενό, αφού μέρος του ποσού μπορεί να καλυφθεί από το περιθώριο ως προς το αδιάθετο προβλεπόμενο ποσό της επιδότησης που έχει προκύψει τα δύο τελευταία έτη και το οποίο διαφαίνεται να προκύψει και φέτος.

 

Όλο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

«Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, ανά την επικράτεια αρκετές περιοχές της χώρας μας, όπως και η δική μου, είναι  ορεινές με δύσκολους και παγερούς χειμώνες. Στη σημερινή δύσκολη εποχή που όλοι βιώνουμε, είναι επιτακτική ανάγκη ένα από τα  βασικά αγαθά, το πετρέλαιο, απαραίτητο σε κάθε νοικοκυριό  κατά τους χειμερινούς μήνες, να είναι διαθέσιμο σε κάθε σπίτι. Η κυβέρνησή μας κατανοώντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ψήφισε την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, δίνοντας μία ανάσα στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

 

Ωστόσο από το παραπάνω μέτρο εξαιρούνται οι φοιτητές που σπουδάζουν στα  Ανώτατα  Εκπαιδευτικά  Ιδρύματα της χώρας  μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οικογένειες πολλών φοιτητών συντηρούνε, όπως είναι ευνόητο, παραπάνω από ένα σπίτια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κάτι που στις μέρες μας είναι οικονομικά δυσβάσταχτο και δεδομένου ότι ο φοιτητικός πληθυσμός συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική πραγματικότητα κάθε τόπου, θεωρούμε τουλάχιστον άδικο, γονείς οι οποίοι συντηρούν και δεύτερο σπίτι να εξαιρούνται από τη διαδικασία επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης για το σπίτι αυτό λόγω του ότι τα τέκνα τους, που είναι φοιτητές, αποτελούν προστατευόμενα  μέλη  και έτσι αναγκάζονται να  καταβάλουν υπέρογκα ποσά για ένα αυτονόητο αγαθό, όπως το πετρέλαιο.

 

Εν κατακλείδι, και λόγω του περιθωρίου ως προς το αδιάθετο προβλεπόμενο  ποσό της επιδότησης πετρελαίου που διαφαίνεται και φέτος, θα προτείναμε να προβλεφθεί η δυνατότητα καταβολής επιδόματος θέρμανσης και για τη δεύτερη κατοικία που συντηρείται από οικογένεια η οποία περιλαμβάνει μέλη που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη από τον  τόπο μόνιμης κατοικίας τους στην ανάλογη προβλεπόμενη επιδοτούμενη ζώνη. Αυτό θα μπορεί να αποδειχτεί εύκολα μέσω προσκόμισης των ανάλογων Παραστατικών (Βεβαίωση Φοίτησης, Ενοικιαστήριο Συμβόλαιο και Απόδειξη Αγοράς Πετρελαίου ή Προσκόμιση Παραστατικού Κοινοχρήστων με το αντίστοιχο Τιμολόγιο Αγοράς).

 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:Τι προτίθεσθε να κάνετε προκειμένου οι φοιτητές να μηνεξαιρούνται και να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης;".