BANNER ME POS 987x100px

Ενημέρωση στο 8ο Δημοτικό Βέροιας για την ενδοσχολική βία

Την Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 στις 6μμ, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 8ου 12/θ Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα:

1.«Η αυλή του σχολείου με φοβίζει: κρούσματα επιθετικότητας και σχολικός εκφοβισμός στην ζωή των παιδιών». με ομιλήτρια την κ. Αναγνώστου Ειρήνη, Σχολική Ψυχολόγο και Αναπληρώτρια Προϊστάμενη ΚΕ.Δ.Δ.Υ Ημαθίας.

2. «Διαδικτυακός Εκφοβισμός – προστασία στο διαδίκτυο», με ομιλητή τον κ. Τολιόπουλο Αντώνιο, Καθηγητή Πληροφορικής (ΠΕ19).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων για την 6η Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, με σκοπό την κινητοποίηση των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε μια προσπάθεια αποτροπής φαινομένων βίας στα σχολεία.

Η κ. Αναγνώστου αρχικά στην εισήγηση της, αναφέρθηκε στη διαδικασία και το αποτέλεσμα της ένταξης και ενσωμάτωσης του ατόμου σε ένα κοινωνικό σύνολο, τη θέση του μέσα στο σύνολο και την κοινωνική του ταυτότητα. Μίλησε για τα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας, τις συνέπειες αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσονται με τους φίλους, τους συμμαθητές και τα αδέλφια τους καθώς και τις αρχές που τις διέπουν. Προχώρησε στη διάκριση ανάμεσα σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και επιθετικότητας και αναφέρθηκε σε πρακτικές αντιμετώπισης τόσο από τη σχολική κοινότητα αλλά και από την οικογένεια. Τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών.

Στην συνέχεια, ο κ Τολιόπουλος Αντώνης, αναφέρθηκε στον Ηλεκτρονικό Σχολικό Εκφοβισμό. Στην παρουσίαση του ανέφερε τι είναι ο Ηλεκτρονικός Σχολικός Εκφοβισμός, τι περιλαμβάνει, πως εκδηλώνεται, ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ατόμων που δρουν έτσι και ποιες είναι οι συνέπειες για όσους εμπλέκονται. Αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου όταν εμφανίζεται (εντοπισμός και αντιμετώπιση) και έδωσε έμφαση στην πρόληψη. Τόνισε ιδιαίτερα την αξία της ενημέρωσης εκπαιδευτικών και γονέων σχετικά με το θέμα.

Στη τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση, όπου λύθηκαν οι απορίες και οι προβληματισμοί των παρευρισκομένων και δόθηκαν παράλληλα συμβουλές και πρακτικές τεχνικές.