Ημέρα μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα και επετειακός εορτασμός της απελευθέρωσης της πόλης στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

makedonikos-agonas

Στα «Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Ι. Σαφαρίκα-Ι. Μπαρμπαρούση» πραγματοποιήθηκε ο επετειακός εορτασμός της απελευθέρωσης της Βέροιας. Στα πλαίσια της εκδήλωσης οι μαθητές της Α΄ Λυκείου αρχικά παρουσίασαν το χρονικό της απελευθέρωσης της πόλης τους από τον τουρκικό ζυγό και στη συνέχεια προβλήθηκε η εργασία τους με θέμα τους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων στη Μακεδονία (1878-1912).

Μαθητές, καθηγητές και γονείς παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση την παρουσίαση των γεγονότων καθώς το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και η παράθεση των μαρτυριών τους αποστασιοποίησε. Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου φώτισαν τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο ερευνώντας ιστορικές πηγές και μας διαφώτισαν χρησιμοποιώντας σύγχρονα εποπτικά μέσα.

Επικεντρώθηκαν στις αντιδράσεις του λαού της πόλης μας, όταν υποδέχτηκε τον απελευθερωτικό στρατό, στις συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη, στις φανερές και κρυφές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διαφόρων πολιτισμικών και εθνικών ομάδων πριν την παράδοση της πόλης και στον καταλυτικό ρόλο του μητροπολίτη Βέροιας Καλλίνικου.

Στη συνέχεια προβλήθηκε εργασία των μαθητών με την οποία πήραν μέρος σε διαγωνισμό με θέμα τους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων στη Μακεδονία (1878-1912). Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας–Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Συγκεκριμένα οι μαθητές των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας που έλαβαν μέρος εργάστηκαν στη θεματική ενότητα "Οι εθνικοί αγώνες των Ελλήνων στη Μακεδονία μέσα από τα λογοτεχνικά έργα της Πηνελόπης Δέλτα, του Γεωργίου Μόδη, της Περσεφόνης Καραμπάτη και του Ίωνα Δραγούμη".

Τα παιδιά με την καθοδήγηση των καθηγητριών κ. Έλλης Μένεγα και κ. Ευτυχίας Σπελέτα μελέτησαν τα συγκεκριμένα έργα, αποδελτίωσαν πληροφορίες που αφορούσαν στον τόπο, το χρόνο, τα πρόσωπα, τα γεγονότα, την καθημερινότητα και τα ήθη της εποχής. Αναζήτησαν ιστορικές πηγές και διασταύρωσαν την ιστορική αλήθεια με τη λογοτεχνική προσέγγιση. Προσπάθησαν να διακρίνουν τις μορφές πίσω από την κουρτίνα του χρόνου. Είδαν, αφουγκράστηκαν τους ήρωες, ακολούθησαν τα πατήματά τους στις αλτρουιστικές τους επιλογές, βίωσαν τις αγωνίες, τις δοκιμασίες, τους βασανισμούς τους και συνειδητοποίησαν το βάθος του ανθρώπου που όλα τα μπορεί (κι όσα τιμούν τον άνθρωπο κι όσα τον αποθηριώνουν). Σύστησαν στους συμμαθητές τους τον Παύλο Μελά, τον Άγρα, το μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη, τον καπετάν Κώττα και άλλους πολλούς που πήραν μέρος σε έναν ιδιόρρυθμο πόλεμο μεταξύ κυρίως ελληνικών και βουλγαρικών σωμάτων και που κατάφεραν με τον αγώνα τους να αποτρέψουν τον βίαιο εκβουλγαρισμό των ελληνικών πληθυσμών.

Άξιο το έργο των μαθητών και γι' αυτό διακρίθηκε και βραβεύτηκε. Συγχαίρουμε τα παιδιά και περιμένουμε βέβαια και τα αποτελέσματα της εργασίας της καινούριας ομάδας μαθητών που φέτος παίρνει τη σκυτάλη και συμμετέχει στο διαγωνισμό για τους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων στη Μακεδονία.