Πολωνοί εκπαιδευτικοί στο Ειδικό Σχολείο Βέροιας

eidiko polonoi

Το Ειδικό σχολείο Βέροιας επισκέφτηκαν πέντε Πολωνοί εκπαιδευτικοί από 21-26/9/2015 μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος επιμόρφωσης ERASMUS, σε ένα κράτος του εξωτερικού, που εφαρμόζεται μόνο στην Πολωνία.

Το σχολείο επιλέχθηκε από το Πολωνικό σχολείο, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή LODZ, ως επιμορφωτικό σχολείο, για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες μάθησης.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης τους περιείχε :

-Παρουσίαση των εκπαιδευτικών συστημάτων των 2 χωρών.

-Μεθόδους εκπαίδευσης για μαθητές με νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, σύνδρομα και αναπτυξιακές διαταραχές.

-Σχέσεις και συνεργασία μεταξύ σχολείου-γονέων, δασκάλων και γονέων. Δυσκολίες επικοινωνίας και ο συμβουλευτικός ρόλος του εκπαιδευτικού.

-Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σχολείου μας και των προγραμμάτων παρέμβασης του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού.

-Οργάνωση και δημιουργία ειδικού εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές με ιδιαιτερότητες.

-Παρουσίαση λογισμικού και προγραμμάτων για άτομα με αναπηρία, από το εργαστήρι πληροφορικής του σχολείου μας.

-Παρατήρηση μαθημάτων, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Υπεύθυνοι υλοποίησης της επιμόρφωσης ήταν ο Διευθυντής, Αντώνης Τσιόγκας και η Κοινωνική λειτουργός, Ευφημία Οικονομίδου.

Οι εκπαιδευτικοί από την Πολωνία είχαν την ευκαιρία για μία πολιτιστική γνωριμία της περιοχής μας με επίσκεψη και ξενάγηση στην πόλη της Βέροιας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, στο Βυζαντινό Μουσείο, στο Βήμα Αποστόλου Παύλου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας, στην Νάουσα στην Σχολή του Αριστοτέλη, στο Οινοποιείο ΄΄Κυρ Γιάννη΄΄ στο Γιαννακοχώρι και στην Θεσσαλονίκη.

Επίσης, τους εκπαιδευτικούς από την Πολωνία με ιδιαιτέρα φιλόξενη διάθεση, δέχθηκαν και ενημέρωσαν για θέματα αρμοδιότητας τους, στο Δήμο Βέροιας ο Δήμαρχος κος Κ. Βοργιατζίδης και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κος Δ. Διαμαντόπουλος στις 24\9 και τους ευχαριστούμε θερμά για την πρόθυμη συνεργασία τους.

Με ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις και κατενθουσιασμένοι από την φιλοξενία σε όλα τα επίπεδα στην Βέροια, επέστρεψαν στη χώρα τους. Το σχολείο μας θέλει τέλος, να ευχαριστήσει όλους τους φορείς που με την συνεργασία τους βοήθησαν στην υλοποίηση του Προγράμματος επίσκεψης όπως : την εφορεία Αρχαιοτήτων Βέροιας, το προσωπικό των Αρχαιολογικών Μουσείων, το οινοποιείο Μπουτάρη και ΄΄Κυρ Γιάννη΄΄ στο Γιανακοχώρι.