Επισημάνσεις για τη Συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου για Εισαγωγή σε Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

exetaseis222

Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, και μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο για την εισαγωγή τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πριν την ανακοίνωση των βαθμολογιών μπορεί να γίνει μόνο προσωρινή αποθήκευση του Μ. Δ.. Οριστικοποίησή του μπορεί να γίνει μόνο μετά την ανακοίνωση των βαθμών. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, που υποβάλλεται το μηχανογραφικό, παρέχονται αναλυτικές οδηγίες χρήσης και υποβολής του. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς υποχρεωτικά τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Η οικονομική κρίση και η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια οικονομική κρίση που, το λιγότερο, δυσκολεύει τη ζωή μας. Νιώθεις την απαισιοδοξία και την ηττοπάθεια που υπάρχει διάχυτη γύρω σου και πιθανόν αυτό να σε απογοητεύει.

Μη απογοητεύεσαι και μην διστάσεις να κάνεις τις επιλογές σπουδών σου γνωρίζοντας ότι η κρίση σίγουρα θα φύγει και το οικονομικό τοπίο σίγουρα θα αλλάξει. Προς το καλύτερο. Αυτό είναι σίγουρο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πότε.

Η οικονομία κάνει κύκλους σε όλες τις εποχές. Μπορεί τώρα να βρισκόμαστε σε πτώση, αλλά αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι πάντα μετά από μια οικονομική δυσπραγία υπήρχε ανάκαμψη και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης. Μην απογοητεύεσαι λοιπόν απ' αυτά που ακούς. Έχεις τέσσερα – πέντε χρόνια σπουδών και έναν επί πλέον χρόνο στρατό τα αγόρια, άντε και δύο – τρία χρόνια να αναζητήσεις δουλειά, φτάνουμε τα δέκα. Ποιος ξέρει πώς θα είναι τα πράγματα σε δέκα χρόνια; Μη φοβάσαι. Η ηττοπάθεια και ο φόβος δεν είναι καλοί σύμβουλοι στις επιλογές σου.

Την κρίση θα την βιώσουν έντονα οι δικοί σου. Εσύ ως φοιτητής όχι και τόσο. Ένας φοιτητής μπορεί να περνά καλά και με πολύ λιγότερα χρήματα. Αρκεί να έχει στόχο – σπουδές που να υπηρετεί και καλή παρέα. Και η καλή παρέα δεν θέλει χρήματα. Απεναντίας.

Ζήτησε από τους δικούς σου να μην σου μεταφέρουν την απαισιοδοξία τους. Είσαι νέος και το μέλλον ανοίγεται μπροστά σου. Αυτοί έκαναν τις επιλογές τους. Εσύ όχι ακόμη.

Να είσαι αισιόδοξος και να το πιστέψεις ότι η κρίση θα τελειώσει. Φυσικά θα τελειώσει νωρίτερα αν βοηθήσεις κι εσύ. Μαζί με τους δικούς σου. Ζούμε σε δημοκρατική χώρα και οι αποφάσεις στις δημοκρατίες λαμβάνονται από τους πολίτες. Τους ενεργούς πολίτες.

Τέτοιος πολίτης θα γίνεις. Πολίτης που να μπορεί να λαμβάνει και να εφαρμόζει αποφάσεις, κι όχι μόνο να υπακούει σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην του.

Πολίτης που ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει γύρω του και που διαμορφώνει το περιβάλλον του κι όχι απλός παρατηρητής των όποιων εξελίξεων.

Πολίτης μορφωμένος, κι όχι απλώς πτυχιούχος με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Βοηθά σ' αυτό η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη. Είναι το μεγάλο κτίριο στην αγορά. Ναι, αυτό που βρίσκεται πίσω από τις καφετέριες.

Πολίτης με κοινωνικές ευαισθησίες που να ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο. Όχι εγωκεντρικός και ατομιστής.

Πολίτης εργατικός. Που να μην φοβάται να κάνει οποιαδήποτε αξιοπρεπή εργασία, καθώς θα αγωνίζεται να ασκήσει το επάγγελμα που σπούδασε.

Πολίτης που να έχει άποψη. Και που δε διστάζει να την εκφέρει. Αλλά και που σέβεται την άποψη του άλλου.

Τότε ναι. Να είσαι σίγουρος ότι η οικονομική κρίση θα φύγει γρηγορότερα και το οικονομικό περιβάλλον θα είναι ευνοϊκότερο για να αναζητήσεις εργασία που σου ταιριάζει.

Γνωρίζεις βέβαια, ότι υπάρχει και η εναλλακτική της εργασίας στο εξωτερικό. Υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν την αξία και τον κόπο σου. Οι αμοιβές είναι ανθρώπινες και η ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Είναι όμως τα χρήματα αξία αρκετή για να σε οδηγήσει στο να ζήσεις σε άλλες κοινωνίες; Με διαφορετική κουλτούρα; Μακριά από τους ανθρώπους σου;

Και ποιος μπορεί να σε βεβαιώσει ότι η κρίση δεν θα αγγίξει κι αυτές τις οικονομίες και να βρεθείς σε ένα δύσκολο περιβάλλον μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους;

Κάνε λοιπόν τις επιλογές χωρίς φόβο. Δες τις κλίσεις σου, τις ικανότητές σου. Λάβε υπόψη το περιβάλλον που θέλεις να ζήσεις. Αν είναι η περιοχή σου, η μεγάλη πόλη ή αν είναι μια άλλη χώρα. Σκέψου ποια επαγγέλματα έχουν ή θα έχουν ζήτηση. Συμβουλέψου και τους δικούς σου ανθρώπους αλλά πάρε εσύ την απόφαση και ανέλαβε την ευθύνη για το τι θα δηλώσεις.

Και μη ξεχνάς:

με τις σπουδές αυξάνεις τις πιθανότητες να ασκήσεις επαγγέλματα κοντά στις κλίσεις και στα ενδιαφέροντά σου, όχι για να ...επιβιώσεις στο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, αλλά για να Ζήσεις (με το Ζήτα Κεφαλαίο) τη ζωή σου.

Είναι καλό να επενδύεις σε σπουδές για ένα ασφαλέστερο εργασιακό μέλλον για 'σένα, μην περιμένεις όμως να έρθει αυτό το ...μέλλον για να αρχίσεις να ...ζεις!
Ζήσε τη ζωή σου. Ζήσε το Σήμερα, καθώς επενδύεις σε γνώσεις κι εργασία για να τη βελτιώσεις.

Και μερικές πρακτικές επισημάνσεις

Πρόσεξε! Αν συμπληρώσεις με επιπολαιότητα το μηχανογραφικό, μπορεί να οδηγηθείς σε μια σχολή που πιθανόν να μην επιθυμείς και θα θελήσεις σύντομα να την εγκαταλείψεις.

Συνέλεξε πληροφορίες για κάθε τμήμα μέσα από οδηγούς σπουδών σχολών ώστε να έχεις εικόνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τους χώρους εργασίας άλλα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος (πληροφόρηση μπορείς να αντλήσεις και από την ιστοσελίδα: www.mysep.gr).

Ιεράρχησε τα τμήματα που έχεις επιλέξει, προκρίνοντας αυτά που ανταποκρίνονται περισσότερο στις προσδοκίες σου.

Μην υποτιμάς τα ΤΕΙ. Υπάρχουν τμήματα των ΤΕΙ με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Κατά την ιεράρχηση των σχολών σκέψου αν είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα ΤΕΙ συναφούς αντικειμένου με το ΑΕΙ που σε ενδιαφέρει ή ένα ΑΕΙ διαφορετικού αντικειμένου (για παράδειγμα: αφού επιλέξεις τμήμα Πληροφορικής ΑΕΙ, ακολούθως επιλέγεις τμήματα πληροφορικής ΤΕΙ ή προτιμάς σχολή άλλου αντικειμένου;).

Συμπλήρωσε το μηχανογραφικό σου ανεπηρέαστος από τις παλαιότερες βάσεις εισαγωγής των σχολών αλλά κι από τις συζητήσεις που γίνονται για πιθανή αύξηση ή πτώση τους. Κανείς δεν γνωρίζει τις φετινές βάσεις.

Η βάση εισαγωγής κάποιας σχολής ΔΕΝ κατατάσσει τη σχολή σε καλύτερη ή χειρότερη, ούτε σε πτυχίο με αμεσότερη ή όχι αποκατάσταση στην εργασία.

Λάβε υπόψη σου ότι πολλοί απόφοιτοι σχολών υψηλής ζήτησης όπως: Νομικής, Ιατρικής, Πολιτικών Μηχανικών, κ.α. ξενιτεύονται για να βρουν εργασία.

Οι σημερινές προοπτικές απορρόφησης από την αγορά εργασίας κάποιων σχολών δεν εγγυώνται, αλλά κι ούτε προοιωνίζουν και τις μελλοντικές.

Έλεγξε κατά πόσο οι απαιτήσεις κάποιας σχολής ανταποκρίνονται στις δεξιότητές και τα ενδιαφέροντά σου. Μη διστάσεις να επιλέξεις μια σχολή που πραγματικά την επιθυμείς, ακόμη κι αν τα μόρια που έχεις είναι κατά πολύ περισσότερα.

Συζήτησε τις επιλογές σου με την οικογένειά σου.

Λάβε υπόψη τα οικονομικά της οικογένειάς σου πριν επιλέξεις σχολές σε πόλεις μακριά από τον τόπο κατοικίας σου.

Μην αποκλείεις την πιθανότητα να διαδεχθείς τους δικούς σου στην οικογενειακή επιχείρηση.

Προτίμησε σχολές που οδηγούν σε επαγγέλματα που θέλεις να ασκήσεις.

Και μη ξεχνάς: Σπουδάζεις για σένα κι όχι για κάποιον άλλο. Άκουσε με προσοχή και λάβε σοβαρά υπόψη σου την γνώμη των οικείων σου, αλλά έχε την τελική ευθύνη επιλογής.

Κώστας Παραστατίδης
Υπεύθυνος ΣΕΠ στο ΚΕΣΥΠ Βέροιας
23310 76730 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.