Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν συνταξιούχοι σε Βέροια και Νάουσα

Απεργιακές συγκεντρώσεις συνταξιούχων πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε Βέροια και Νάουσα. Οι διαμαρτυρώμενοι συνταξιούχοι διατράνωσαν ότι πρέπει να καταβληθεί σε όλους το δώρο Πάσχα» και ζήτησαν να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι, να αποκατασταθούν όλα τους τα δικαιώματα που έχουν σφαγιαστεί, μισθολογικά, ιατροφαρμακευτικά και κοινωνικά να γίνει αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις και υποστήριξαν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στην Βέροια η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημαρχείου και στη Νάουσα στην πλατεία Καρατάσου. Ακολούθησαν πορείες στο κέντρο των πόλεων.

Το ψήφισμα της Νάουσας

Οι απεργοί συνταξιούχοι της Νάουσας στο ψήφισμά τους αναφέρουν:

• Οι τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο σε γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό συνεχίζουν να υπάρχουν και καθιστούν ανήμπορη τη λειτουργία του, δε μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων του δήμου. Οι σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό στο ΠΕΔΥ δημιουργούν πρόσθετο πρόβλημα στο Νοσοκομείο, που είναι αναγκασμένο να καλύπτει και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
• Εκατοντάδες ανασφάλιστοι εργάτες, αγρότες, μαγαζάτορες δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε γιατρό, φάρμακα και εξετάσεις. Συνεχίσουμε να πληρώνουμε 5ευρο για είσοδο, 1 ευρώ για κάθε συνταγή, να πληρώνουμε γιατρούς, φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες μέσα και έξω από το Νοσοκομείο.
• Συνεχίζουν να περιφέρονται ασθενείς στα νοσοκομεία της περιοχής για να βρουν γιατρό. Υποχρεώνονται ασθενείς σε διακομιδή χωρίς ασθενοφόρο, ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ και ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις.
• Οι εργολαβικές εργαζόμενες στη σίτιση – καθαριότητα με 200 – 400 ευρώ το μήνα συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα απλήρωτες για 2 μήνες το 2014.
• Η πολιτική που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε αυτοτελείς, αυτοχρηματοδοτούμενους οργανισμούς συνεχίζει να υπάρχει μαζί με το κριτήριο της «επισκεψιμότητας» για την παραμονή ή όχι των μονάδων υγείας.
• Παραμένει η κινητικότητα και η εντατικοποίηση της εργασίας εργαζομένων και γιατρών στις μονάδες υγείας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
 Να επαναλειτουργήσουν οι 8 βασικές κλινικές του νοσοκομείου Νάουσας, όπως υπήρχαν πριν τις συγχωνεύσεις.
 Να προσληφθούν γιατροί και προσωπικό στο ΠΕΔΥ με τις βασικές ειδικότητες σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, να λειτουργήσει το μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο.
 Να νοσηλεύονται όλοι οι ανασφάλιστοι χωρίς προϋποθέσεις.
 Να παρθούν μέτρα προστασίας – εξυπηρέτησης σε όλα τα χωριά
 Να καλυφθούν οι απώλειες σε δικαιώματα και μισθούς των εργαζομένων στις μονάδες υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.
 Να καταργηθεί ο νόμος Βορίδη για τις εφημερίες των γιατρών.
 Να υπάρχει ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο σε 24ωρη βάση
 Δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους χωρίς εξαιρέσεις, καμία επιχειρηματική δράση στην υγεία.