BANNER ME POS 987x100px

Λεκές από κόκκινο κρασί: Πως τον αντιμετωπίζουμε;

  

Επιμέλεια Μαρία Κελεσίδου, Οινοπαραγωγός

Λένε ότι δεν πρέπει να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα...Τι γίνεται όμως όταν αυτό που έχει χυθεί είναι κόκκινο κρασί και μάλιστα έχει λεκιάσει το τραπεζομάντιλο, το λευκό χαλί ή τα ρούχα μας; Τότε θα κλάψουμε στα σίγουρα, αν δεν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές!

Αρχικά ταμπονάρουμε αμέσως τον λεκέ με ένα καθαρό ύφασμα. Προσοχή, δεν τρίβουμε απλά πιέζουμε απαλά με το ύφασμα για να απομακρύνει όσο περισσότερο υγρό γίνεται. Στη συνέχεια για την εξουδετέρωση του λεκέ υπάρχουν οι εξής τρόποι:

Χρησιμοποιούμε λευκό κρασί!

Το λευκό κρασί βοηθάει στο να εξουδετερώσει την οξύτητα του κόκκινου κρασιού έτσι ώστε να είναι εύκολο να βγει το χρώμα από το χαλί ή το τραπεζομάντιλο. Απλά ρίχνουμε λευκό κρασί στη λεκιασμένη περιοχή και πιέζουμε τον λεκέ με μια λευκή πετσέτα. Αν ο λεκές είναι ακόμα εμφανής τότε προσθέτουμε αλάτι ή σόδα για να αφαιρεθεί περισσότερο χρώμα.

Χρησιμοποιούμε ξύδι και σόδα

Το ξύδι κάνει εξαιρετική δουλειά στην καταπολέμηση λεκέδων από κόκκινο κρασί. Πάνω από το ξύδι προσθέτουμε σόδα και περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι να απορροφηθεί από τον λεκέ. Στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά με νερό και πλένουμε με απορρυπαντικό ή σαπούνι.

Χρησιμοποιούμε αλάτι

Το αλάτι μπορεί να μας βοηθήσει έτσι ώστε να μην μείνει στάμπα στη λεκιασμένη περιοχή. Το αλάτι βοηθάει έτσι ώστε το κρασί να μην απορροφηθεί από την λεκιασμένη περιοχή. Είναι μια προσωρινή αλλά αποτελεσματική λύση, μέχρι να επέμβουμε δυναμικά και να καθαρίσουμε με τους παραπάνω τρόπους τον λεκέ.
Όποια κι αν είναι η μέθοδος που θα επιλέξουμε, ένα πράγμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας: Δεν πρέπει να αργήσουμε να επέμβουμε, γιατί όσο πιο πολύ απορροφηθεί το κρασί από το ύφασμα τόσο πιο δύσκολο είναι να αφαιρεθεί.

Πηγή: www.krasiagr.com