Γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια προσφοράς των Προσκόπων Βέροιας στην Στέγη (φωτογραφίες, βίντεο)

Εκδήλωση για τον εορτασμό των «100 χρόνων προσφοράς των Προσκόπων της Βέροιας» πραγματοποίησαν οι Πρόσκοποι της Βέροιας, με τη συνεργασία του δήμου Βέροιας, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή, ενώ ακολούθησε η είσοδος σημαίας και προσκοπικών σημάτων – ύμνος προσκόπων.

Ο Σωτήρης Τσέλιος, μέλος της οργανωτικής ομάδας της εκδήλωσης, παλαιός πρόσκοπος, χαιρέτησε και παρουσίασε την τελετή. «Η αναδρομή στην εθνική, κοινωνική και παιδαγωγική προσφορά των προσκόπων Βέροιας στα χρόνια που πέρασαν δικαιολογεί απόλυτα την αναγνώριση και καταξίωση τόσο από την ελληνική πολιτεία όσο και από τους πολίτες αυτής της πόλης, οι οποίοι μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους. Η αναγνώριση του έργου εισπράττεται με τιμητικές διακρίσεις που κοσμούν τις σημαίες των προσκόπων. Με το βλέμμα στο μέλλον επιθυμούμε έναν καλύτερο προσκοπισμό. Ο σύγχρονος προσκοπισμός αντιμετωπίζει με διάφορες δράσεις τις προκλήσεις κάθε εποχής. Με οδηγούς την υπόσχεση και τον προσκοπικό νόμο ας ακολουθήσουμε τον δρόμο που χάραξαν οι παλαιότεροι με ήθος, σημειώνοντας ότι αξίζει να είσαι πρόσκοπος», είπε μεταξύ άλλων.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης λέγοντας ότι «ο προσκοπισμός μας έκανε καλύτερους και πιο χρήσιμους ανθρώπους».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειακός Έφορος Ημαθίας Ματθαίος Πιστοφίδης, απαντώντας στην απορία τι είναι οι πρόσκοποι, διαβάζοντας ένα κείμενο του φίλου του του Δημήτρη Κυριακόπουλου, με τίτλο «Ποιος είναι ο πρόσκοπος;». (Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ)

Ακολούθησε το πρώτο θεατρικό δρώμενο και το τραγούδι «ο Ελληνικός Προσκοπισμός».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνταξιούχος διευθυντής λυκείου, τέως Τοπικός Έφορος Προσκόπων Βέροιας, Παύλος Πυρινός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «100 Χρόνια Πρόσκοποι Βέροιας». Ο κ. Πυρινός αναφέρθηκε στα σημαντικά σημεία της ιστορίας και της δράσης του προσκοπισμού, ο οποίος ξεκίνησε στην πόλη μας την άνοιξη του 1918, με πρωτοστάτες τον Βασίλειο Ζαρκάδα και Ευάγγελο Παυλίδη. Το κοινό παράλληλα με την ομιλία είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει φωτογραφικό υλικό.

Ακολούθησε το τραγούδι «Προχωρούμε Ενωμένοι» και το δεύτερο θεατρικό δρώμενο, ενώ τον λόγο έπειτα πήρε η σχολική ψυχολόγος, αν. προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ Ημαθίας, Ειρήνη Αναγνώστου – Κελεπούρη, Ph.D, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η διαχρονική παιδαγωγική αξία της Προσκοπικής κίνησης». Η κ. Αναγνώστου μίλησε για την διαπαιδαγωγική αξία του προσκοπισμού, τα στάδια της εφηβείας και πως διαμορφώνεται η προσωπικότητα του εφήβου όντας πρόσκοπος, ποιοι θεσμοί επηρεάζουν την κοινωνικοποίηση, τα βασικά συναισθήματα που μας κάνουν να εκφραζόμαστε, τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τι προσφέρει τελικά ο προσκοπισμός στα παιδιά και τους εφήβους, λέγοντας ότι οι δράσεις του προσκοπισμού «ζεσταίνουν» την ψυχή. Στο τέλος αναφέρθηκε στην δική της εμπειρία πως γνώρισε τον προσκοπισμό στην παιδική της ηλικία. Κλείνοντας έθεσε το ερώτημα «Ο προσκοπισμός πρέπει να αναρωτηθεί ποια είναι η πορεία του για το αύριο. Αυτό οφείλει να το κάνει για τη βιωσιμότητά του, γιατί έχει έργο να κάνει».

Ακούστηκε το τραγούδι «Αν ένα παιδί…» και ολοκληρώθηκε το θεατρικό δρώμενο.

Τελειώνοντας ο κ. Τσέλιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, λέγοντας ότι «στους προσκόπους δεν λέμε αντίο… λέμε καλή αντάμωση στην επόμενη δράση».

Στο τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι πρόσκοποι έσβησαν τα 100χρονα κεράκια στην τούρτα υπό την μελωδία του Happy Birthday στο πιάνο κι έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες».

 
/div>