Ακατέργαστα λύματα εργοστασίου σε ρέμα στην Μελίκη

Ρέμα στην περιοχή της Μελίκης Ημαθίας αποτελεί αποδέκτη πλήρως ακατέργαστων λυμάτων, τα οποία προέρχονται από εργοστάσιο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα διακρίνονται αρκετές ποσότητες νερού καφέ απόχρωσης και στην επιφάνεια οι αφροί. Οι τριτοκοσμικές αυτές συνθήκες παρουσιάζονται στο φωτογραφικό υλικό της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας.

Μετά από τις εκκλήσεις των μελών της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, υπάλληλοι της διεύθυνσης Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας έκαναν αυτοψία και πήραν δείγματα από τον βιολογικό καθαρισμό καθώς και τα υγρά απόβλητα από τον αποδέκτη του.

Σύμφωνα με το μέλος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας Νίκο Ασλάνογλου έντονο προβληματισμό και δεκάδες ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του εργοστάσιου.Χαρακτηριστικά όπως φαίνεται δεν γίνεται η τυπική διεργασία της ιλύος (λυματολάσπη).Κανονικά τα στερεά πρέπει να καθιζάνουν και να διαχωρίζονται από τα διαυγασμένα υγρά στη δεξαμενή. Όπως εξήγησε, το μέλος της Ομάδας Νίκος Ασλάνογλου «αντικρίσαμε αυτή την απογοητευτική κατάσταση. Ωστόσο, μια ώρα πριν τις δειγματοληψίες μας, σταμάτησε να λειτουργεί το εργοστάσιο. Αυτό αποδεικνύει ότι ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι του».

Ο ακήρυχτος πόλεμος σε βάρος του περιβάλλοντος δυστυχώς φαίνεται πως συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Με την παραγωγική διαδικασία της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων να βρίσκεται στη κορύφωση της στην Ημαθία και την Πέλλα οι εικόνες με τα ανεπεξέργαστα απόβλητα προκαλούν όχι μόνο απογοήτευση αλλά και έντονο προβληματισμό για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από ορισμένους.

Δυστυχώς, εδώ και δυο περίπου δεκαετίες κάθε καλοκαίρι, συνεχίζεται η περιβαλλοντική υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής. Τόσο η Τάφρος 66 όσο και τα κανάλια γίνονται αποδέκτες των ανεπεξέργαστων αγροτικών και βιομηχανικών λυμάτων. Κάποιες βιομηχανίες τυποποίησης οπωροκηπευτικών, κονσερβοποιεία μπορεί να συμμορφώθηκαν, ωστόσο ορισμένοι όπως φαίνεται δεν επεξεργάζονται, και δεν διαχειρίζονται σωστά τα στερεά απόβλητα τους.

Πρόσφατα με άρθρο της η Greenagenda.gr αποκάλυψε ότι οκτώ επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων εντοπίστηκαν για παράβαση των επιτρεπόμενων ορίων, μετά από τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που διενεργήθηκαν το 2017.

Πηγή: http://greenagenda.gr